V Bratislave sa začal jubilejný filmový festival

29.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

V bratislavskom Auparku v piatok večer slávnostne otvorili jubilejný 10. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Program uviedla retrospektíva zložená z archívnych záberov z predchádzajúcich ročníkov festivalu.

Podujatie prišiel podporiť i minister kultúry Marek Maďarič, primátor hlavného mesta Bratislava Andrej Ďurkovský a primátor mesta Banská Bystrica Ivan Saktor, ktorí prevzali nad festivalom záštitu. MFF Bratislava oficiálne otvorila jeho prezidentka Mária Reháková.

Pozvaní hostia videli v slovenskej premiére úvodný film festivalu Vicky Cristina Barcelona (2008) v réžii Woodyho Allena. Festivalový program bol pripravený i v druhej kinosále, kde v rovnakom čase premietali snímku zo sekcie Made in Europe Janov/Genova (2008) v réžii Michaela Winterbottoma.

estivalový víkend bude patriť oscarovému maďarskému režisérovi Istvánovi Szabóovi, ktorý si v sobotu o 18.00 prevezme od festivalového výboru Cenu za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii. Organizátori festivalu tento rok rozšírili program i do Košíc (30. novembra) a Banskej Bystrice (4. decembra). V Bratislave uvedú počas ôsmich dní v piatich kinosálach vyše 200 filmov. Festival doplní bohatý sprievodný program.

(sita)

Páčil sa vám článok?