Jean Michel Jarre v piatok očaril Bratislavu

29.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislava bola v piatok 28. novembra 2008 jednou zo zastávok francúzskeho multiinštrumentalistu a klávesového mága Jeana Michela Jarreho na jeho európskom The Oxygene Tour 2008.

Do Bratislavy priletel už vo štvrtok večer (27.11.), v piatok predpoludním ho v Primaciálnom paláci prijal primátor Andrej Ďurkovský a Jarre sa zapísal aj do pamätnej knihy mesta.

Bratislava síce rekord návštevnosti na Jarreho koncertoch neprekonala (v septembri 1997 prišlo na jeho koncert v Moskve pod Lomonosovovou univerzitou tri a pol milióna divákov), ale zaplnená športová hala na Pasienkoch zapísala v piatok najvyšší počet návštevníkov za posledné obdobie.

Dobrý večer Bratislava, pozdravil po slovensky Jarre z pódia divákov desať minút po dvadsiatej hodine. V úvode povedal, že koncert Oxygene odohrá na tých hudobných nástrojoch, na ktorých rovnomenný album v roku 1976 vo svojom domácom štúdiu nahrával. Deväťdesiat minút potom na pódiu čaroval na siedmich syntezátoroch, hral sa s efektmi, rezonátormi a spätnými väzbami, teda tým, čo je mu už viac ako tridsať rokov blízke.

Odohral kompletný album Oxygene, na záver ako prídavok si nechal skladbu Oxygene Part IV, ktorá vyšla aj na singli a v septembri 1977 sa dostala na druhé miesto anglickej hitparády. Dotvorením zvuku bola svetelná projekcia, zameraná jednotlivo na hudobné nástroje vždy v situácii, keď na nich Jarre hral. Špecialitou jeho koncertov je pohyblivý zrkadlový strop, ktorý pri natáčaní ponúka nezvyčajný pohľad na Jarreho pohyb medzi klávesovými nástrojmi.

Súčasťou scény bola veľkoplošná zadná projekcia, na ktorej dominovala zemeguľa a v nej časť ľudskej lebky, teda záber, ktorý bol aj na obale LP platne Oxygene. Ďakujem Bratislava, ahojte, poďakoval sa za dlhotrvajúci potlesk, ktorým publikum ocenilo jeho výkon.

Jarreho debutový album Oxygene pri vydaní dosiahol úspech aj na Britských ostrovoch, od augusta 1977 bodoval v rebríčku albumov celých dvadsaťštyri týždňov a dostal sa na druhú pozíciu. Rovnaké umiestnenie, teda druhé miesto dosiahol v októbri 1988 aj album Revolution. Na svojom konte má dnes sedemnásť vydaných štúdiových albumov, 17. Téo & Téa vyšiel v marci 2007. K diskografii patrí aj osem live albumov a viac ako dve desiatky rôznych kompilácií. Predaj platní s jeho nahrávkami sa blíži k číslu deväťdesiat miliónov nosičov.

(tasr)

Páčil sa vám článok?