Medzinárodný filmový festival bude v Auparku

22.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislava sa koncom novembra 2008 stane opäť filmovou metropolou Slovenska. Aj keď 10. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava sa presunie aj do ďalších dvoch slovenských miest - Banskej Bystrice a Košíc, hlavné centrum filmového umenia bude v hlavnom meste.

Filmové skvosty si v Palace Cinema Aupark môžete vychutnať od 28. novembra do 5. decembra 2008. Festival ponúkne približne 220 filmov z 36 krajín v rámci deviatich programových sekcií. Najväčšiu pozornosť divákov upriami už tradične na Medzinárodnú súťaž prvých a druhých hraných filmov.

Tento rok sa bude v tejto sekcii uchádzať o ocenenia štrnásť titulov z pätnástich krajín sveta. Medzi očakávané filmy bude patriť premietanie nočnej mory Bastardi mladého mexického režiséra Amata Escalanteho či v Benátkach oceneného režisérskeho debutu skúseného scenáristu Gianniho de Gregoria, Sviatočný augustový obed.

Rok 2008 bol bohatý aj na pozoruhodné európske filmové snímky. Divákov o tom presvedčí sekcia s názvom Made in Europe. Veľký záujem očakávajú organizátori pri uvedení laureáta tohtoročnej Zlatej palmy z Cannes, francúzskeho filmu Trieda režiséra Laurenta Canteta.

Filmový festival v sekcii Svetový čas ponúkne aj pohľad na súčasný film na severoamerickom a ázijskom kontinente. Konfrontovať svoje súčasné smerovanie budú Woody Allen (Vicky Cristina Barcelona) či Clint Eastwood (Výmena).

Festival uvedie aj programovú sekciu Proti prúdu, ktorá sa sústreďuje na originálne postupy vybočujúce zo stereotypov stredného prúdu komerčnej kinematografie.

Návštevníci festivalu si môžu už po siedmy raz vychutnávať aj prepojenie filmu s hudbou. Sekcia Focus: Hudba a film tento rok predstaví rôzne štýly od rocku po reggae.

V sekcii Slovenský film 2008 sa budú prezentovať najzaujímavejšie filmy súčasnej slovenskej kinematografie a nebudú chýbať ani premiérové uvedenia. Popri medzinárodne uspešných Slepých láskach režisére Juraja Lehotského sekcia uvedie aj novinku Dušana Rapoša Cinka Panna, dve najnovšie diela Pavla Barabáša Bhutan - hľadanie šťastia a Carstenz - siedma hora, ako aj premiéru letnej komédie Viktora Csudaia Veľký rešpekt. Osobitný priestor bude venovaný aj študentským filmom.

Ako vzácny hosť príde na jubilejný 10. ročník Medzinárodného filmového festivalu vynikajúci maďarský režisér István Szabó, ktorý je držiteľom prestížneho Oscara za film Mefisto (1981). Svetoznámy tvorca významných diel si na festivale prevezme ocenenie za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii.

(dš)

Páčil sa vám článok?