Boli a sú spätí so zemou a Bratislavou

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Históriu novovekej Bratislavy netvorili len tri etniká - Slováci, Nemci a Maďari, existovali tu aj menšie komunity, ktoré sa nezmazateľne zapísali do vývoja mesta. Jednou z nich bola bulharská komunita.

Dodnes tu existuje, a napriek tomu, že si ju každodenne neuvedomujeme, jej aktivity sú obdivuhodné. Smerujú nielen k udržaniu krajanského povedomia, ale aj k životu Bratislavy a dokonca aj k jej medzinárodnému renomé. Napríklad Pôvodný kultúrny zväz Bulharov a ich priateľov na Slovensku je súčasťou európskych krajanských štruktúr, kde prezentuje práve Bratislavu.

Príchod Bulharov do Bratislavy sa viaže na koniec devätnásteho storočia. Prichádzali ako známi a vyhľadávaní producenti ovocia, kvetín, zeleniny, ale aj ako študenti. Bulharské gymnázium v Bratislave má za sebou už desaťročia existencie. Už v roku 1902 však mali svoj spolok orientovaný skôr ako roľnícke družstvo. Ich existencia na okrajoch Bratislavy, kde mali záhradky, sa zachovala aj v názve hlavnej ulice Trnávky, našli ste ich však vo všetkých okrajových štvrtiach. Pôvodný zväz Bulharov oživil svoju činnosť v roku 1969, pre bratislavskú verejnosť pripravuje prakticky každý mesiac nejakú udalosť v Bulharskom kultúrnom stredisku na Jesenského 9. Milovníci tradícií by si tu iste prišli na svoje aj na deň svätého Valentína - v bulharskej kultúre je totiž tento deň zasvätený viniču a tak sa bude aj za účasti kňaza v bulharskom kultúrnom stredisku rituálne posväcovať prvý krok vinohradníka, strihanie viniča.

Páčil sa vám článok?