Mesto bude schvaľovať zoznam pamiatok

22.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto prostredníctvom Mestského ústavu ochrany pamiatok vytypovalo objekty, ktoré majú historickú a umeleckú hodnotu, alebo úzko súvisia s históriou a životom mesta a predstavujú pre mesto zvláštnu hodnotu.

Podľa mesta, hnuteľné a nehnuteľné veci výnimočnej pamiatkovej hodnoty už boli vyhlásené za národné kultúrne pamiatky. Na území hlavného mesta sú ale okrem nich aj ďalšie výnimočné pamiatky, ktoré spĺňajú kritériá pamätihodnosti.

Mestský ústav ochrany pamiatok (MÚOP) sa už niekoľko rokov zaoberá výskumom a prípravou zoznamu pamätihodností. Mestskí poslanci by ho mali posúdiť na najbližšom riadnom rokovaní mestského zastupiteľstva.

Podľa informácií z magistrátu sa bude zoznam aj ďalej priebežne aktualizovať a po schválení v mestskom zastupiteľstve bude uverejnený na internetovej stránke Bratislavy.

Celý zoznam bude mať štyri kategórie, ktoré boli dané metodickým usmernením Ministerstva kultúry SR. Prvá kategória pod názvom Hmotné nehnuteľné pamiatky, obsahuje 243 evidenčných listov pamätihodností, ktoré vytypovali pracovníci MÚOP na základe práce v teréne a dlhodobého výskumu, ako aj spolupráce s mestskými časťami.

Sú medzi nimi pamätihodnosti ako napríklad Kaplnka sv. Jozefa na Hlbokej ceste, Dom lekárnika Kempného na Radlinského ulici, budova Fotoateliéru Štefánia na Štefánikovej ulici, Fontána lásky na Kupeckého ulici, súbor domov Emila Belluša na Trenčianskej a Miletičovej ulici, vysokoškolský internát Mladá garda na Račianskej ulici či Morový stĺp sv. Antona na Gerulatskej ulici v Rusovciach a pod.

(rob)

Páčil sa vám článok?