V devínskej Artgallery vystavuje Ever Púček

17.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Obrázky, tak nazval svoju novú výstavu bratislavský výtvarník Ever Púček, ktorú sprístupnili dnes v devínskej Artgallery. Studnicou jeho námetov sú spomienky na detstvo, dedinky, zvyky, strašiakov, ktorými cez svoje obrázky uchováva pamiatku na pomaly miznúci svet ľudových rozprávok, balád a povestí.

Dokumentujú to diela Jarmočný koník, Vodný strašiak, Biely vlkodlak, Šarkan nad letiskom, Biela striga, Kráľ, Cirkus, Kurina - fašiangová maska či Striga.

Ďalšiu tematiku dokumentujú obrazy Mestská vila, Veža, Starý kaštieľ alebo Oko. Najstaršie diela Mestečko v noci a Vrana sú z roku 1960, najnovšie tohtoročné Strechy a Kocúr s bielou hlavou.

"Mám tu prevažne diela z ostatných piatich rokov," uviedol pre TASR 77-ročný autor, ktorý má za sebou bohatú výstavnú činnosť. Vystavuje od roku 1957.

Narodil sa vo Vrútkach (1931). Po absolvovaní Strednej umeleckej školy v Karlových Varoch študoval na Vysokej škole umeleckopriemyselnej v Prahe. Okrem kresby a maľby v komornom a monumentálnom formáte sa venoval filmovému plagátu, za čo získal ocenenia v Moskve, Karlových Varoch a švajčiarskom Lugane. Vystavoval s Galandovcami aj surrealistami, i keď sa k nim nehlásil. Autorské prezentácie mal okrem slovenských miest v Poľsku, Maďarsku, Bulharsku, Švajčiarsku a Francúzsku. Jeho diela v kolektívnych expozíciách videli aj v Kanade, Brazílii či Nemecku.

Pri príležitosti výstavy, ktorá potrvá do 9. novembra, vydali súbor reprodukcií diel autora, ako aj ich limitovanú edíciu týchto reprodukcií s podpisom autora.

(tasr)

Páčil sa vám článok?