Ars Poetica privíta básnikov z 15 krajín sveta

7.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Američanka Carolyn Forché či Marzanna Kielar z Poľska budú hosťami 6. ročníka medzinárodného festivalu poézie, ktorý štartuje dnes v Bratislave.

Počas šiestich dní predstaví 30 básnikov z 15 krajín sveta - USA, Nemecka, Rakúska, Veľkej Británie, Írska, Dánska, Talianska, Fínska, Ruska, Slovinska, Rumunska, Maďarska, Poľska, Česka a Slovenska. Okrem poézie dostanú priestor aj filmy, koncerty a workshopy. Festivalom bude žiť už tradične A4 - Nultý priestor na Námestí SNP a Kino Nostalgia na Ulici Imricha Karvaša.

Jedným z najvýraznejších hostí aktuálneho ročníka festivalu Ars Poetica je uznávaná americká autorka Carolyn Forché, ktorá tento rok získala prestížnu cenu Golden Rose Award zameranú na autorov mimoriadne inšpiratívnych, so závažným tvorivým prínosom do poézie. Pred ňou sa laureátmi stali básnici Robert Frost, Seamus Heaney, Czeslaw Milosz, Robert Creeley, Robert Pinsky či Lawrence Ferlinghetti. Cenami ovenčená je aj tvorba ďalšej hosťky - poľskej poetky Marzanny Kielar. Jej básne boli preložené do 22 jazykov, publikované v časopisoch a viac než 30 antológiách. Ďalšími silnými menami v tohtoročnom programe sú Pamela Beasant (Škótsko), Maria Galina (Rusko), Ulrikka S. Gernes (Švédsko), Michal Jareš (Česko), Katalin Ladik (Srbsko), Martin Skýpala (Česko), Ján Štrasser (Slovensko) alebo Arkadij Štypeľ (Ukrajina).

Básne hosťujúcich autorov pre Ars Poeticu preložili renomovaní i mladší slovenskí prekladatelia ako Marián Andričík, Mária Ferenčuhová, Mila Haugová, Stanislava Chrobáková Repar, Valerij Kupka, Ivana Kupková, Pavol Lukáč, Katarína Motyková, Jitka Rožňová, Martin Solotruk, Pavol Štubňa, Milan Žitný a iní. Návštevníci si ich vypočujú v podaní mladých hercov Mareka Majeského a Jany Majeskej. Autorské vystúpenia podfarbia živé VJ sety Zdena Hlinku, ktorý bude vizuálne interpretovať atmosféru každej básne.

Na festivale vystúpia poprední multimediálni umelci či hudobníci, slovenská kapela Home Made Mutant, maďarský hudobník Viktor Tóth, poľské Świetliki a rakúska kapela randaLUCIA v zložení Rupert Huber a Marold Langer Philipsen. Zo slovenských umelcov sa na Ars Poetice predstavia etablovaní autori, ale aj predstavitelia mladšej poetickej generácie - Rudolf Jurolek, Ján Štrasser, Jana Beňová, Andrej Hablák, Ingrid Hrubaničová. Vo filmovej sekcii premietnu 15 celovečerných a množstvo krátkych umeleckých filmov. Všetky sú späté s literatúrou, špeciálne poéziou.

Festival Ars Poetica predstavil v predošlých ročníkoch takmer 150 popredných súčasných autorov z 35 krajín Európy, USA a Latinskej Ameriky. Jeho cieľom je ponúknuť najrozsiahlejší a najreprezentatívnejší prekladateľský projekt súčasnej svetovej poézie na Slovensku. Len vlani ho, vrátane filmovej časti, navštívilo viac než dvetisíc divákov, uvádza sa na internetovej stránke podujatia.

(sita)

Páčil sa vám článok?