PARTYslava vítala nový rok tolerantne a veselo, zdravotníci nemali veľa práce

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Silvestrovské oslavy prilákali aj na sklonku uplynulého roku na námestia, ulice a nábrežia hlavného mesta desaťtisíce Bratislavčanov a zahraničných návštevníkov.

Organizátori z magistrátu a občianskeho združenia Hlava 98 ich verejnosti ponúkli pod sloganom Vitajte v Partyslave, keď sa pohrali s menom nášho mesta a zdôraznili fakt, že oslavy príchodu nového roku v slovenskej metropole sú už niekoľko rokov celodennou zábavou, počas ktorej si nájdu tú svoju „šálku kávy“ zástupcovia všetkých generácií a hudobných žánrov.

Podľa agentúr sa na oslavách zúčastnilo okolo 40-tisíc návštevníkov. Organizátori však uviedli, že takýto počet ľudí sledoval len samotné polnočné vyvrcholenie, zatiaľ čo v priebehu celého večera a noci bolo v meste okolo stotisíc ľudí.

Hlavné pódium aj tentoraz zostalo na vynovenom Hlavnom námestí. Popri tradičných účinkujúcich, akými sú skupiny Hex, Para alebo Traditional Club, vystúpilo aj niekoľko silvestrovských nováčikov. Diváci všetkých prijali veľmi dobre, počnúc kapelou Vetroplach, skupinou Peha s Katkou Knechtovou, alebo skvelý Ghýmes, ktorý hrá world music založenú na maďarskom folklóre. Najväčší úspech však zožala kapela Desmod, hrajúca zrejme vo svojej vrcholnej forme.

V priebehu večera sa k hlavnej scéne pridávali aj dve ďalšie pódiá na Hviezdoslavovom námestí a Námestí Ľ. Štúra. Oživením programu bola nepochybne populárna humoristická talkshow Slovenského rozhlasu Stredoslováci alebo čierne reggae skupiny Thierry and Friends. Celým bratislavským Silvestrom sa tak nevtieravo, ale pritom veľmi nástojčivo niesol spoločný hlas Bratislavčanov vyzývajúci na tolerantnosť a vzájomný rešpekt, aby sa v Bratislave už nestali také tragické udalosti, akou bola novembrová smrť mladého študenta na Tyršovom nábreží.

Samotné posledné minúty starého roku a privítanie prvých okamihov roku 2006 obstarala približne polhodinová svetelno-akustická šou s ohňostrojom priamo na Dunaji. Organizátori na jej príprave pracovali takmer počas celého vlaňajšieho roku, hoci paradoxne jej celkové vyznenie takmer ohrozili mimoriadne zložité poveternostné podmienky deň pred Silvestrom, keď nárazový vietor nad Dunajom dosahoval rýchlosť okolo 100 km/h. Napokon sa šou podarilo pripraviť a obdiv desaťtisícov návštevníkov si vyslúžilo aj 20 bubeníkov, ktorí program sprevádzali na troch vysokých zvukových vežiach sugestívnou kompozíciou.

K úspechu podujatia prispela skutočnosť, že poriadková a zdravotnícka služba zažila jednu z najpokojnejších silvestrovských nocí vôbec.

Páčil sa vám článok?