Socha M. R. Štefánika sa vracia do Bratislavy

1.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Po viac ako polstoročí sa 4. mája 2009, na 90. výročie jeho tragickej smrti, vráti do Bratislavy pred oči verejnosti generál Milan Rastislav Štefánik.

Jeho socha mala pohnuté osudy, tak ako samotný Štefánik. Dlho trval jej zrod a keď konečne stála, na Hitlerov osobný rozkaz odstránili zo súsošia leva, ktorý symbolizoval silu vedúcu k československej samostatnosti a jej udržaniu. Štefánikova socha prežila vojnu na dnešnom Štúrovom námestí, bola však tŕňom v oku komunistom, ktorí ju v roku 1954 odstránili. V pražskom Kafkovom múzeu sa zachovala len štúdia vysoká 248 centimetrov a podľa nej vznikla replika. Tá je od januára 2008 v Bratislave, kde čaká na osadenie.

M. R. Štefánik nebol len bojový letec, ale aj svetom uznávaný vedec a politik s takmer celosvetovým významom, spoluzakladateľ Československej republiky, vlastenec, no aj vôbec prvý politik, ktorý vyslovil myšlienku o potrebe európskej integrácie. A ako vojenský stratég bol prvý na svete, ktorý vytvoril légie z oslobodených zajatcov.

Peripetia návratu sa začala v roku 2003 odsúhlasením miesta pre opätovné postavenie pamätníka M. R. Štefánika v priestoroch pri novej budove SND. Rok na to položili základný kameň za účasti politikov Francúzska, Talianska a Českej republiky, v rokoch 2005 - 2006 vyrobili model v pôvodnej veľkosti 7,40 metra a bezprostredne na to sa začalo odlievanie do bronzu, ktoré trvalo dva roky.

Ide o repliku pôvodnej sochy Bohumila Kafku, odliatok vyhotovili v českom meste Blansko. Bude stáť ako pôvodne pri levovi na vysokom pylóne, pamätník prinesie aj plný text Pittsburskej dohody, ktorá bola základným dokumentom nového štátu. Dielo financuje aj vláda SR, tento rok dala 8 miliónov, na budúci rok prispeje doteraz neupresnenou čiastkou - celé dielo vyjde na 31 miliónov korún.

Pamätník spolufinancuje mesto Bratislava, rezorty kultúry a obrany, niekoľko súkromných sponzorov a aj jednotlivci dvomi percentami z dane. Na budovaní pamätníka sa zúčastňuje aj skupina Ballymore, na ktorej pozemkoch bude časť pamätníka stáť.

Na odhalení pamätníka sa majú zúčastniť predstavitelia štátov, s ktorými súsviseli Štefánikove diplomatické a vedecké aktivity. Účasť na slávnostnom návrate už preto priamo prisľúbil Nicolas Sarkozy, prezident Francúzskej republiky, s ktorou je zviazaná podstatná časť Štefánikovho života.

Gustav Bartovic
VIZUALIZÁCIE - Ballymore Group

Páčil sa vám článok?