Bratislavský región formovali i Chorváti, odteraz majú v Bratislave aj múzeum

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Chorváti žijú na Slovensku už šieste storočie, dosiaľ však neexistovala inštitúcia, ktorá by mapovala ich históriu a kultúru. Od tretieho decembra je to už minulosť, v Devínskej Novej Vsi otvorili Chorvátske múzeum.

Vďaka dlhoročnej iniciatíve a vytrvalosti miestneho starostu Vladimíra Mráza a poslanca miestneho zastupiteľstva Miroslava Encingera sa podarilo múzeum vybudovať, to znamená nielen zriadiť, ale nájsť mu aj dôstojný priestor. Ten sa našiel v budove Kultúrneho spoločenského centra, ktoré sa budovalo celé desaťročie. „Je to veľmi výnimočná udalosť,“ uviedol starosta V. Mráz pri otváraní inštitúcie, na ktorom sa zúčastnili i premiéri Slovenska i Chorvátska, „nielen z hľadiska našej mestskej časti, ale celého Slovenska. Veď odkedy sem v 15. - 16. storočí prišli chorvátski prisťahovalci, je to prvá príležitosť, čo dostali svoj dôstojný kultúrny stánok tak čo iné menšiny.“ Samotný projekt vznikol na prelome roku 1988 a v záverečnej fáze budovania múzea sa mu dostalo finančnej pomoci aj od chorvátskej vlády. Podľa V. Mráza zriadenie múzea umožňuje ukázať, že poltisícročná existencia Chorvátov na tomto území mala a dodnes má svoj zmysel.

Jeho slová potvrdzuje chorvátska prítomnosť nielen na území Bratislavy. Tu okrem Devínskej Novej Vsi existujú ďalšie miestne časti výrazne poznamenané chorvátskym osídlením. Je to napríklad aj Lamač, ale najmä Rusovce a Jarovce,

kde dlhé roky funguje bohaté oddelenie chorvátskej literatúry v miestnej knižnici a amatérske folklórne súbory živia tu pôvodnú kultúru dodnes. Tieto dve mestské časti rodové väzby cez Chorvátov spájajú s podunajskými komunitami v Rakúsku i Maďarsku. Chorvátska je napríklad i Borinka a dôkazy o silnom chorvátskom zastúpení nájdeme severným smerom od Bratislavy až po Trenčín.

Páčil sa vám článok?