Rodičovské príspevky na školách vyberajú odhadom

28.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Ružinovská samospráva, na rozdiel od ostatných bratislavských mestských častí, nezvolala koncom prázdnin mimoriadne zastupiteľstvo, aby vydala všeobecne záväzné nariadenie k zmene občiansky významného zákona. Ním sa po novom určuje výška finančného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v základných a materských školách a zariadeniach školského stravovania, ktorý povinne musia platiť rodičia alebo zákonní zástupcovia dieťaťa či žiaka.

Nový zákon platí od 1. septembra pre všetky dotknuté školské zariadenia na celom Slovensku.

Zákonní zástupcovia detí a žiakov musia spravidla do desiateho dňa v kalendárnom mesiaci uhradiť čiastočné náklady za pobyt v materskej škole, na činnosť v školskom klube a prispieť na úhradu stravovania v školskej jedálni podľa výšky stravovacej jednotky, vymedzenej zákonom podľa veku žiaka.

Podľa údajov, ktoré TASR poskytli niektoré základné školy, ružinovské materské a základné školy tieto poplatky od rodičov za september vybrali bez legitímneho podkladu od ich zriaďovateľa, ktorým je miestny úrad. Poslanci tejto mestskej časti totiž zasadali až 23. septembra, dávno po tom, čo školy príspevky od rodičov vybrali. Ich všeobecne záväzné nariadenie k taxatívnej úprave týchto zákonom limitovaných príspevkov pritom nadobudne v Ružinove účinnosť až 15. októbra, čiže ďalší mesiac po splatnom termíne.

(tasr(

Páčil sa vám článok?