Aj v hlavnom meste sa pobeží o srdce

23.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Posledná septembrová nedeľa bude venovaná Behu o srdce, akcii, ktorá sa uskutoční pri príležitosti Svetového dňa srdca. Okrem podujatia na Hviezdoslavovom námestí sa o srdci bude hovoriť aj v uliciach Banskej Bystrice a Košíc.

Počas Svetového dňa srdca v hlavnom meste bude sprístupnená tzv. Floraporadňa, v ktorej si môže každý Bratislavčan i návštevník mesta bezplatne odmerať cholesterol, krvný tlak, telesný tuk a poradiť sa s odborníkmi o zdravej výžive. Pre deti sú pripravené zábavné atrakcie a hodnotné ceny.

Beh o srdce odštartuje starosta Starého Mesta Andrej Petrek v nedeľu 28. septembra 2008 o 14.00 h a potrvá do 18.00 h. Počas uplynulých rokov sa na symbolickom behu zúčastnilo viac ako tritisíc detí, rodičov a dôchodcov.

Srdcovo-cievne ochorenia sú v súčasnosti najčastejšou príčinou úmrtia a verejnosť si často túto skutočnosť neuvedomuje, alebo skôr nechce pripustiť. Chorobám srdca a náhlym cievnym príhodám je možné predchádzať zdravým pohybom na čerstvom vzduchu, udržiavaním správnej telesnej hmotnosti a pravidelným meraním krvného tlaku a cholesterolu.

Kardiovaskulárne ochorenia, predovšetkým ischemická choroba srdca predstavujú vo vyspelých krajinách sveta vážny zdravotnícky problém. Chorobnosť a úmrtnosť má epidemiologický charakter.

Zatiaľ čo vo viacerých európskych krajinách vďaka preventívnym a vzdelávacím akciám registrujú postupný klesajúci trend výskytu týchto tzv. voľno radikálových ochorení, u nás podobný trend zatiaľ nezaznamenávame. Garantmi podujatia Beh o srdce sú Úrad verejného zdravotníctva SR, Slovenská liga za prevenciu a liečbu kardiovaskulárnych chorôb Srdce Srdcu a Slovenská nadácia srdca.

(brn,rob)

Páčil sa vám článok?