Skončil sa festival komornej hudby Konvergencie

22.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie 2008 vyvrcholil nedeľu v noci poslednými troma koncertmi v Bratislave. Po všetkých stránkach dopadol festival výborne, potvrdil jeho riaditeľ Jozef Lupták.

"Skvelé bolo publikum, ktoré vytvorilo výbornú atmosféru a v krásnom prostredí galérie Design Factory umocnilo silu hudobných diel i výkonov," povedal pre TASR J. Lupták, ktorý sa už teší na budúcoročný desiaty festival.

Veľkému záujmu sa tešil popoludňajší nedeľný koncert pre deti, ktorý aj tento rok pripravil klavirista Ivan Šiller s cimbalistkou Eniko Ginzery. Vyvrcholením festivalu boli večerné koncerty, na ktorých zaznelo Čajkovského Sláčikové sexteto Souvenir de Florence. V ňom sa okrem známych slovenských interpretov predstavil renomovaný britský violončelista Robert Cohen. Festival ukončilo Kvarteto na koniec vekov Oliviera Messiaena v interpretácii súboru Opera Aperta.

V pestrom programe festivalu zahral známy varhaník Marián Varga skladby Bélu Bartóka. Kompletná tvorba Claudea Debussyho zaznela v interpretácii francúzskeho tria Dumky a slovenských hudobníkov. Uviedli aj raritné predopusové diela Eugena Suchoňa vrátane svetovej premiéry skladby Jeseň ako súčasť 100. výročia narodenia tohto významného slovenského skladateľa.

Konvergencie sú známe nekonvenčnou dramaturgiou, ktorá prináša inšpirujúce medzižánrové presahy. Medzi také patril otvárací koncert rómskych muzikantov After Phurikane Giľa, koncert Chasidské piesne s rabínom Baruchom Myersom aj vystúpenie Vrbovských víťazov a tria Oskara Rózsu s Martinom Valihorom a Ondrejom Krajňákom.

Hoci hlavná časť festivalu sa skončila, Konvergencie ponúkajú ešte bonusový koncert 28. septembra vo Veľkom evanjelickom kostole na Panenskej ulici v Bratislave. Tam zaznie svetová premiéra vokálno – inštrumentálneho diela Kohelet brazílskeho skladateľa a violončelistu Jorge A. Bossa. V ňom sa predstaví aj huslistka svetového formátu Dora Schwarzberg.

(tasr)

Páčil sa vám článok?