Upršané Vajnorské hody sa vydarili

17.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Napriek studenému a upršanému víkendu, ktorý predchádzal a sprevádzal sviatok Sedembolestnej Panny Márie vo Vajnoroch hody boli a vydarili sa.

Vajnorské hody sú výnimočné tým, že sa neslávia ako inde v nedeľu nasledujúcu po sviatku, ale priamo v deň zasvätený patrónke vajnorského kostola Panne Márii. Boli výnimočné aj pre miestneho dušpastiera, ktorý je v obci novým a niečo podobného ešte nezažil. A boli výnimočné aj pre organizátorov, lebo podobný upršaný sviatok ešte nemali.

Sviatku predchádzala nedeľa s koncertom Speváckeho zboru Jána Pavla II., v ktorom sa predstavili aj také hviezdy ako Martin Babjak, Angela Vargicová a ďalší. Pobožnosť zasa bola vonku - v Parku Pod lipami sa ňou v pondelok o desiatej hody začali.

„Museli sme krátiť niektoré čísla kultúrneho programu a veselica so skupinou Provo sa nekonala, deťom sme nemohli ponúknuť šantenie na nafukovacom macovi, ale napriek tomu sme mali pekné hody,“ hovorí Katarína Dobiášová z vajnorského miestneho úradu.

Medzi hosťami v popoludňajšom kultúrnom programe popri troch domácich skupinách totiž vystupoval aj 40-členný detský mandolínový súbor Žiarinka z Nesluše na Kysuciach. Ten chytil všetkých divákov za srdce tak, že až zabudli na počasie.

A ešte tu bola atraktívna súťaž o najlepší koláč na hodoch v obci vychýrenej svojim pečivom. Preto aj dbali na zloženie komisie - v tej boli zástupcovia profesijného pekárskeho a cukrárskeho zväzu ako aj odborného časopisu o stravovaní. Na dve súťažné kategórie, pečivo z kysnutého a pečivo z piškótového cesta - prispel olejmi a margarínmi sponzor, spoločnosť Palma - z toho sa ušlo každej súťažiacej. Medaila víťaza sa však za ananásové rezy a krémeše ušla len Zuzane Magulovej. Podnos s jej produkciou bol prvý vyprázdnený, hoci, po pravde, zákusky dlho nepobudli ani na tých ostatných.

(gub)

Návštevníci Vajnorských hodov si nenechali ujsť ani ochutnávku hodových koláčov. FOTO - Oto Limpus
Páčil sa vám článok?