Za sály PKO nie je adekvátna náhrada

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pozemky v areáli Parku kultúry a oddychu sú predané, prevádzka v priestoroch PKO sa skončí zhruba v decembri budúceho roku a zatiaľ nie je jasné, aká bude náhrada za existujúce sály a ďalšie priestory.

Mesto intenzívne hľadá strategické riešenie v podobe nájdenia náhradných priestorov pre aktivity v PKO, pričom definitívne rozhodnutie v tomto smere ešte nepadlo a v hre je naďalej niekoľko variantov, okrem iného aj Dom odborov (bývalý Istropolis). Zatiaľ však stále nie je jasné, kde bude Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) organizovať svoje akcie v medziobdobí, kým sa zvolené strategické riešenie podarí realizovať. „V priestoroch PKO sa ročne uskutoční viac ako 740 podujatí,“ povedal nám riaditeľ BKIS Vladimír Grežo. „Ide pritom nielen o koncerty, ale aj vzdelávacie projekty pre školy, odborné školenia, prípravu projektov a Kultúrneho leta, skúšky hudobných, folklórnych, divadelných a tanečných skupín, tanečnú školu a o mnohé iné činnosti. Otázka je, kde umiestniť tieto aktivity, dôležité pre život mesta, po uzatvorení PKO?“

Na organizovanie takých významných kultúrnych podujatí, akými sú napríklad Bratislavské džezové dni či Dunajský pohár, pritom v meste nie sú vhodné priestory, ktoré by mohli byť primeranou náhradou za sály PKO, teda mali by kapacitu 500 až 1000 ľudí. Ak nerátame Istropolis, ktorý je riešený tak, že je určený len pre sediacich divákov, existujúce sály v meste (napríklad domy kultúry) sú buď primalé, alebo naopak priveľké a primárne určené na iný ako kultúrny účel, či už ide o športové haly, Národné tenisové centrum alebo Inchebu.

Napríklad najbližší ročník Bratislavských džezových dní by sa ešte mohol konať v PKO, ale v akých priestoroch sa uskutočnia v roku 2007, je zatiaľ nejasné. Ako upozornil V. Grežo, náhradné priestory by mali totiž okrem primeranej kapacity spĺňať aj iné kritériá, napríklad aj pokiaľ ide o akustiku.

Páčil sa vám článok?