Vajnorčania budú hodovať v pondelok

10.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Vajnorské hody sa už tradične konajú na počesť zasvätenia miestneho kostola Sedembolestnej Panne Márii. Vajnorské hody sú ojedinelé v tom, že Vajnorčania ich neslávia nasledujúcu nedeľu po sviatku, ale v tento deň, ktorý je aj štátnym sviatkom.

Tohtoročné Vajnorské hody sa teda budú konať v pondelok 15. septembra 2008. V predvečer hodov, v nedeľu 14. septembra 2008 o 16.00 h bude vo farskom kostole vo Vajnoroch koncert Speváckeho zboru Jána Pavla II. s Obývačkovým (komorným) orchestrom a speváckou skupinou z Terchovej.

Koncert bude dirigovať umelecký vedúci Ondrej Demo. Zo spevákov- sólistov sa predstaví Martin Babjak, Angela Vargicová, Miriam Maťašová a Veronika Zajacová.

V pondelok 15. septembra 2008 sa program hodov začína o 10.00 h slávnostnou svätou omšou v Parku Pod lipami. Kultúrny program bude pokračovať popoludní od 15.00 h vystúpením miestnych súborov: detského folklórneho súboru Juríček, Vajnorského okrášľovacieho spolku a Vajnorskej dychovky.

Ako hosť vystúpi na Vajnorských hodoch 40-členný detský mandolínový súbor Žiarinka z Nesluše a detský folklórny súbor Kobylka. Záver hodov ukončí hodová veselica s hudobnou skupinou Prova.

Sprievodným podujatím bude súťaž o Najlepší hodový koláč. Vajnorské gazdinky budú súťažiť v dvoch kategóriách - zákusky z piškotóveho cesta a z kysnutého cesta. Tri najlepšie koláče v každej katégórii získajú vecné ceny. Všetky napečené dobroty sa budú ponúkať návštevníkom hodov na slávnostnom otvorení o 15.00 h.

Ďalším sprievodným podujatím bude aj miestna výstava drobných zvierat, ktorú organizuje Základná organizácia Zväzu chovateľov vo Vajnoroch. Výstava bude od piatka do nedele v záhrade Vajnorského múzea.

V Galérii Typo&Ars na Roľníckej ulici je pripravená Výstava Konfrontácie - kaligrafie Seiko Kawashima a Ľubomíra Krátkeho.

Zo športových podujatí sa vo Vajnoroch aj tento rok uskutoční tradičný hádzanársky turnaj starších pánov 13. septembra 2008 o 13.00 h na hádzanárskom ihrisku, od 19.00 bude diskotéka až do neskorých nočných hodín.

Stánkový predaj je pripravený ponúknuť návštevníkom dobré vajnorské vínko, cigánsku pečienku, lokše, cukrovú vatu, pukance a iné dobroty. Pre deti bude lákadlom nafukovacia trampolína.

Katarína Dobiášová

Páčil sa vám článok?