Na dožinkoch poskladali vyše 15-metrovú štrúdľu

24.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Víkendové dožinky vo Vajnoroch spestrila súťaž o napečenie najdlhšieho sviatočného koláča. Raritu tvorila skladačka 40 závinov, ktoré doma napiekli vajnorské gazdinky a pred miestnym úradom naukladali do 15,42 metra dlhej štrúdle, naplnenej hroznom, tvarohom, makom či jabĺčkami so strúhankou.

Nakrájaný koláč napokon predali účastníkom dožiniek za symbolické ceny. Výťažok vo výške 3960 Sk poskytol starosta obce Ján Mrva na účet miestnej materskej školy.

Na každoročné oslavy zberu úrody prichádzajú do Vajnor tisícky návštevníkov, predovšetkým z Bratislavy. Tohtoročnú účasť síce ovplyvnilo premenlivé počasie, ale tí ktorí prišli, určite neľutovali. Napokon v pestrej ponuke bol alegorický sprievod, v ktorom sa Vajnorčania predviedli nielen klasickými, bohato vyšívanými krojmi, ale aj dobovou žatevnou a zberovou technikou. Nechýbal zaujímavý kultúrny program, v ktorom dominovali miestne a hosťujúce folklórne súbory.

V stánkovej ponuke zaujala prezentácia ľudovoumeleckých výrobkov Okrášlovacieho spolku a vidiecke kulinárske špeciality pripravované na otvorenom ohni. S originálnou špecialitou sa previedli Taliani z družobného Alviana, ktorí nachystali chuťovo netradičné hrianky s údenou šunkou. Vajnorský vinohradnícky spolok v spolupráci s miestnym poľnohospodárskym družstvom ponuku obohatil o presne "načasovaný" prvý tohtoročný burčiak.

(tasr)

Páčil sa vám článok?