V Ružinove riešili problém záškoláctva detí

5.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Problém záškoláctva žiakov základných škôl bratislavskej mestskej časti Ružinov riešili poslanci miestnej samosprávy. Podľa zákona obec vykonáva prenesený výkon štátnej správy aj vo veciach ohrozovania výchovy a vzdelávania školopovinných detí.

V minulom roku prostredníctvom priestupkovej komisie miestneho úradu riešili 23 žiakov, ktorí z učebného procesu neospravedlnene vymeškali viac ako 15 hodín. Na zanedbávanie povinnej školskej dochádzky upozornili rodičov žiakov. Predovšetkým v tom smere, že v prípade dlhodobejšej neospravedlnenej školskej absencie môže byť zákonným zástupcom dieťaťa pozastavené vyplácanie rodinných prídavkov.

Priestupková komisia pri šetrení záškoláctva musela veľmi citlivo posúdiť viacero faktorov, ako napríklad sociálnu situáciu rodiny, zdravotnú a sociálnu spôsobilosť dieťaťa i jeho zákonných zástupcov, priznané sociálne dávky, prípadne pomoc v hmotnej núdzi.

Vo väčšine prípadov stačil na odstránenie problémov pohovor členov komisie s rodičmi. Len v dvoch prípadoch museli kurátorom Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave odporučiť umiestnenie záškolákov v zariadeniach ústavnej starostlivosti.

(tasr)

Páčil sa vám článok?