V Bratislave bola procesia k sviatku Božieho tela

25.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Katolíckemu sviatku Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi, ktorý je známy ako Božie telo, bola v nedeľu predpoludním venovaná slávnostná svätá omša na Primaciálnom námestí v Bratislave.

Hlavným celebrantom bol bratislavský arcibiskup - metropolita Mons. Stanislav Zvolenský, koncelebrovali kňazi bratislavských dekanátov. Tento prikázaný sviatok je oslavou daru Eucharistie a vyjadrením úcty k Spasiteľovi prítomnému pod spôsobom chleba a vína vo Sviatosti oltárnej.

Arcibiskup Zvolenský sa v homílii sústredil najmä na obraz a symbol chleba v živote Ježiša Krista. Pripomenul, že Ježiš vyjadroval úctu k chlebu, ktorý má veľký význam v živote človeka.

"Slovami, že on sám je živým chlebom, chcel Ježiš vyjadriť, že ľudia budú žiť z jeho chleba duchovným spôsobom, vníma ho ako duchovný pokrm, ale aj pokrm, ktorý má materiálny rozmer. Chlieb je najzákladnejšou potravou ľudí a aj Ježiš Kristus chce byť najzákladnejšou potravou pre ľudské duše", povedal Mons. Zvolenský.Pripomenul, že dnešná slávnosť je veľkou príležitosťou zamyslieť sa a obdivovať tajomstvo prítomnosti Boha v Eucharistii.

Konštatoval tiež, že chlieb má schopnosť spájať ľudí, rodiny pri spoločnom jedle, vytvárať spoločenstvo, čo má veľký význam aj v súčasnosti. Povzbudil veriacich, aby sa snažili žiť podľa Ježišových pravidiel, i keď je to ťažké. Vyjadril prianie, aby svätý chlieb dával ľuďom silu a obnovoval v nás všetkých vedomie, že sme jedno spoločenstvo bratov a sestier, ktoré má žiť vo vzájomnom rešpekte, úcte a láske.

Súčasťou sv. omše boli prosby za oslobodenie od hriechov, duchovnej biedy, nespravodlivosti každého druhu a modlitby za Slovensko a jeho predstaviteľov i za predstaviteľov celej Európskej únie, za pokoj vo svete. Po omši sa podľa dávnej tradície konala procesia veriacich na čele s arcibiskupom Stanislavom Zvolenským, kňazmi a diakonmi so Sviatosťou Oltárnou ulicami starého mesta, cez Námestie SNP do kostola Najsvätejšej Trojice. Tam slávnosť uzavrelo požehnanie a slávnostné Te Deum.

(tasr)

Páčil sa vám článok?