Malokarpatskí vinári otvorili svoje pivnice

24.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Až 98 vinárov od Bratislavy po Trnavu otvorilo dnes pivnice pre verejnosť, aby tu ponúkli "plody skvapalneného slnka" zúročené vo viniciach z predošlých rokov. Oslavu malokarpatského vína pripravilo združenie Malokarpatská vínna cesta pri príležitosti sviatku sv. Urbana, patróna všetkých vinárov a vinohradníkov po druhýkrát.

"Jesenné dni majú vysokú návštevnosť, asi 4000 ľudí a pivnice nestihli uspokojiť všetkých záujemcov. Je to alternatíva k jesenným zberom," objasnil vznik podujatia predseda vajnorského vinohradníckeho spolku Eduard Fašung. Konštatoval, že o vínnu turistiku je na Slovensku mimoriadny a návštevníkov neláka iba víno, ale aj atmosféra viac ako storočných pivníc, či výhodnejšie ceny tohto moku počas podujatia.

"Vajnorská pivnica je atypická tým, že ponúka vysokoprívlatkové vína, v ktorých je vyšší obsah zvyškového cukru," povedal s tým, že ten im dodáva neopakovateľnú chuť a buket. Pokračoval, že nie sú vhodné na bežnú konzumáciu, ale iba na slávnostné príležitosti. Návštevníci pivnice dnes mohli napríklad ochutnať rýnsky rizling z roku 2006, ktorý je umiestený aj v Sieni slávy malokarpatských vín.

"Osobitnou raritou našej pivnice je barikované červené víno odrody chiraz z panenskej úrody. Pravý chiraz musí chutiť ako upotené konské sedlo," zhrnul.

Na otázku, či sa degustácia vína nespája aj s prípadným agresívnym správaním reagoval so slovami "kým pivo je ospalé, pálenka agresívna, víno je spevavé". Podotkol, že doposiaľ sa nič podobné nestalo.

Trhákom cesty boli predovšetkým vína z ročníka 2006, o ktorom vinári tvrdia, že sa tak ľahko nezopakuje ďalších 50 rokov. Napriek nižšej vlaňajšej úrode svoje kvality majú aj vína z ročníka 2007. Najmä biele neskoršie odrody by sa už mali predstaviť vo svojej plnej kráse a červené by mohli naznačiť svoj dozrievajúci potenciál.

(tasr)

Páčil sa vám článok?