V Podhradí objavili stanicu mýtnikov

21.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Archeológovia Slovenského archeologického a historického inštitútu (SAHI) ukončili v týchto dňoch terénne práce na Vydrici a pripravujú sa na dôkladnú analýzu získaných materiálov a poznatkov.

Aj keď bude spracovanie materiálov trvať aspoň rok, už dnes je možné povedať, že podzemie lokality nazývanej Vydrica poriadne otriaslo hranicami poznania o minulosti mesta. Predovšetkým tento priestor nebol len príveskom mesta, ktoré vzniklo na východnom svahu hradného brala, ale samostatnou osadou, ktorá vznikla ešte pred mestom. Neskôr podliehala priamo hradu a evidentne plnila účely mýtnej stanice pri dunajskom brode.

Ďalším dôležitým poznatkom je fakt, že takmer celý priestor, ktorý považujeme za starú Bratislavu, bol intenzívne osídlený už pred naším letopočtom. Zvlášť intenzívne sa však život v Podhradí začal odvíjať po príchode Slovanov. Posledný odkrývaný objekt, pre ktorý sa vlastne archeológovia na mieste zdržali takmer o dva mesiace dlhšie, je v mnohých smeroch výnimočný. Predovšetkým svojimi rozmermi, ako i konštrukciou. Artefakty v ňom objavené nasvedčujú, že budova bola na svoje časy mimoriadne veľká, mala asi 8 krát 12 metrov, bola obývanou stanicou, zrejme mýtnikov. Našli sa tu železné sekerovité hrivny i žarnov, čo svedčí o tom, že dômyselne postavený objekt trvalo užívali. Objekt je zaujímavý i tým, že sa tu trinásť storočí zachovali drevené trámy, čo je stredoeurópsky unikát. Drevo teraz poputuje do laboratórií berlínskeho múzea, kde ho dôkladne zanalyzujú.

„Z éry od obdobia laténskeho po príchod Slovanov sme tu pamiatky nenašli, hoci sú tu znaky rímskej prítomnosti, Rimania v tomto priestore zrejme neboli usadení,“ upresňuje profesorka Tatiana Štefanovičová zo SAHI, ktorá vykopávky vedie, a dodáva, že takisto sa tu nenašli stopy po Avaroch, hoci v priestore nepochybne operovali.

T. Štefanovičová dodáva, že po roku budú zrejme známe len prvé závery, na definitívne výsledky možno budeme čakať dva alebo aj viac rokov. Množstvo materiálov a informácií je obrovské a žiada si dôkladnú analýzu. Už dnes je však nepochybné, že informácie, ktoré výskum priniesol, kreslia nový obraz histórie Bratislavy.

Gustav Bartovic

Najväčší objekt odhalený pod Vydricou bol zrejme mýtnicou pri strategickom brode.
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?