Reálne Maďarsko na výstave fotografií

21.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Výstavu Aké je Maďarsko dnes? otvorili tento týždeň v bratislavskej Galérii Michalský dvor. Výstava fotografií má ukázať Slovákom iný pohľad na maďarské dni, pretože sa predstavy Slovákov o Maďarsku sa podľa organizátorov líšia od reality.

Fotografická výstava je rozdelená do troch častí. V sekcii Únia a my obsahuje fotografie súvisiace so vstupom krajiny do Európskej únie a otvorením hraníc.

Patria sem fotografie maďarských ľudových krojov ako i fotografie zobrazujúce dievčatá zahalené do zástav krajín EÚ. Z fotografií možno čítať aj to, že vo svete globalizácie Maďari nezabúdajú na svoje tradície.

V druhej sekcii Parlament a jeho zmeny sú fotografie, ktoré vznikli počas významných udalostí súvisiacich s EÚ. Parlament je jednou z najznámejších budov hlavného mesta Budapešť. Pri jeho výstavbe bolo podmienkou, že možno naň použiť výhradne domáci stavebný materiál. Budova svojím vzhľadom i vnútorným stvárnením právom patrí medzi najväčšie stavebné diela prelomu 19. a 20. storočia v Európe.

V poslednej časti výstavy, ktorú tvorcovia výstavy označili ako Súčasnosť, sú fotografie, ktoré sa odlišujú od didaktického zmýšľania, "formálneho predstavovania krajiny," uvádza sa na tzv. otváracom liste k výstave, ktorý má za úlohu vysvetliť zámer organizátorov.

Zámerom organizátorov výstavy bolo ukázať krajinu, ktorá je v dosiahnuteľnej blízkosti a ktorú sa naozaj oplatí navštíviť.

(sita)

Páčil sa vám článok?