V centre mesta je nové divadlo Arteatro

9.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislava má nové divadlo v priestoroch bývalého klubu Čierny havran na Bielej ulici 6. Riaditeľom divadla Arteatro je Mgr. Tomáš Roháč, umeleckou šéfkou Alexandra Sarvašová.

Lukratívnu polohu divadla chcú jeho iniciátori naplno využiť. Ich ambíciou je spájať prostredníctvom umenia rôzne generácie - mladých so staršími a čerstvých absolventov umeleckých škôl so skúsenými osobnosťami, a to všetko na vysoko profesionálnej úrovni.

Divadelný duch v tomto priestore prebýval odjakživa - začínalo tu Divadlo GunaGu a svoje umelecké ambície tu v rámci rôznorodých projektov realizovalo mnoho známych divadelných osobností (Viliam Klimáček, Aleš Votava, Ingrid Timková, Robo Roth, Michaela Čobejová, Richard Stanke, Boris Farkaš a ďalší). Podľa slov umeleckej šéfky Arteatra Alexandry Sarvašovej, cieľom divadla je pokračovať v originálnej divadelnej atmosfére, ktorou tento priestor dýcha, priniesť sem kvalitné divadelné inscenácie, džezové koncerty, výstavy, filmy...

Prepojenie divadelníkov rôznych vekových kategórií je pre Arteatro veľmi dôležité. V tomto umeleckom priestore nechcú zabúdať na ľudí, ktorí v umení niečo znamenajú a obetovali preň celý život. Svoje vzácne skúsenosti však môžu prostredníctvom divadelného diania a realizovaných inscenácií odovzdávať mladým. Najmladšia umelecká generácia sa vďaka kolegom zo starších ročníkov dostane do povedomia a získa neoceniteľné skúsenosti. Arteatro považuje za svoju hlavnú tvorivú činnosť divadlo, ale priestor dostanú všetky druhy umenia - výtvarné, hudobné, literárne, filmové i tanečné.

Divadelníci chcú osloviť čo najširšiu škálu diváckej obce. Preto sa budú snažiť do repertoáru začleniť rôznorodé projekty - od divadla pre deti až po koncerty klasickej hudby.

„Základnou cieľovou skupinou je však aktívne pracujúca stredná generácia, ktorá chce stráviť voľný čas kultivovanou zábavou a oddychom na úrovni,“ dodala A. Sarvašová.

Dáša Šebanová

Páčil sa vám článok?