Vajnorský kostol opäť slúži svojmu účelu

7.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Rímskokatolícky Kostol Sedembolestnej Panny Márie a svätého Ladislava vo Vajnoroch, ktorý vlani rozsiahlo zrekonštruovali, opäť slúži svojmu účelu.

V kostole boli problémy s kúrením, vlhlo murivo, a tak padlo rozhodnutie inštalovať v ňom podlahové kúrenie, čo si vyžiadalo aj odkrytie podlahy. Keďže vajnorský kostol je národnou kultúrnou pamiatkou, pamiatkari požadovali, aby bol vykonaný aj archeologický prieskum. Pri ňom boli objavené základy pôvodného gotického chrámu a krypta, v múroch ktorej boli články gotickej klenby. Okrem toho sa na južnej strane kostola podarilo obnažiť pôvodný vstup do lode kostola, ktorý bol v období baroka pri prestavbe kostola zamurovaný.

Pôvodne gotický kostol bol v tomto období kompletne prestavaný a práve v tom čase bola do kostola vstavaná aj krypta, pri ktorej stavbe sa využili aj gotické klenbové rebrá. Vzhľadom na tieto nálezy bol zámer projektu pamiatkovej obnovy chrámu zmenený tak, že staršia architektúra - pôdorys pôvodného kostola - je prezentovaná farebným odlíšením v dlažbe a krypta je presvetlená dvoma presklenými svetlíkmi. Kostol stihli zrenovovať ešte vlani pred Vianocami a prvá svätá omša bola polnočná.

Kostol bol postavený v rokoch 1270-1278. Najprv bol zasvätený Panne Márii, potom uhorskému kráľovi sv. Ladislavovi, od roku 1968 opäť Panne Márii Sedembolestnej.

Kostol je jednoloďový, s polygonálne uzavretou svätyňou, ktorá je zaklenutá gotickou rebrovou klenbou so stredovekými svorníkmi. V roku 1771 bol zväčšený výstavbou novej lode. Sanktuárium je vyzdobené kompozíciami nástenných malieb - ornamentmi vajnorských žien. Hlavný oltár je z konca 19. storočia.

(juh)
FOTO - Slavo Polanský, Oto Limpus

Páčil sa vám článok?