Francúzske obrazy Imra Weinera-Kráľa v Galérii Z

24.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Obrazy Imra Weinera - Kráľa, ktoré namaľoval počas svojho pobytu v Paríži, vystaví od 30. apríla do 14. júna Galéria Z v Zichyho paláci na Ventúrskej ulici.

Výstava Medzi Parížom a Bratislavou prináša diela, ktoré sú na Slovensku prezentované po prvý raz. Výber umelcových prác z rokov 1934 až 1972 má zároveň pripomenúť, že od jeho úmrtia uplynulo tento rok už tridsať rokov.

Tvorba Imra Weinera-Kráľa patrí do mladšej vrstvy zakladateľskej generácie slovenského výtvarného umenia. Jeho obrazy odrážajú neustálu túžbu spojiť svoju lásku k Francúzsku s láskou k rodnému Slovensku. Sú poznamenané inšpiráciami niektorých princípov surrealizmu.

V rokoch svojho parížskeho pôsobenia si vytvoril model asociatívne viazanej reality, pre ktoré je charakteristické súbežné zobrazovanie krajiny, človeka a vecí vôkol neho, no najmä snívajúce, zamyslené ženy. Najčastejšie zobrazuje prírodu z Bretónska, katedrály v Rouene a v Chartres, malebné stráne z Ile de France a okolie dedinky Maurecourt, vzdialenej len niekoľko kilometrov od Paríža.

Informoval o tom Viktor Hulík z Galérie Z.

(sita)

Páčil sa vám článok?