Bratislavské kostoly predstavuje výstava v GMB

22.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Sakrálne architektonické pamiatky v hlavnom meste a ich premeny od 18. storočia do druhej polovice 20. storočia približuje výstava Bratislavské kostoly.

Galéria mesta Bratislavy  ju otvorí v piatok o 17:00 v Pálffyho paláci na Panskej ulici. Prehliadku výtvarných diel zo zbierok GMB pripravila kurátorka Jana Luková, ktorá bude v nedeľu o 15:00 sprevádzať návštevníkov výstavy osobne.

Kostoly odzrkadľujú ducha doby, symboly a architektonické klenoty, ktoré významne formujú jeho stavebnú štruktúru. Takmer tri storočia mapuje viac ako šesťdesiat diel. Do historických interiérov mesta nahliadnu návštevníci očami umelcov, napríklad prostredníctvom diel jedného z najplodnejších vedutistov 18. storočia F. B. Wernera, maliara J. A. Lántza či Bratislavčanom dobre známeho Karola Frecha. Zastúpení sú aj M. Schurmann, J. Schubert a Ľ. Fulla.

"Prezentované diela ponúkajú pohľad iba na časť bratislavskej histórie a bohatstva, ktoré nám zanechali naši predkovia. Je iba na nás, či ich náš záujem o ich obnovu a udržiavanie uchová aj pre budúce generácie," uvádza kurátorka Luková. Galéria mesta Bratislavy vydáva pri tejto príležitosti aj album 12 reprodukcií s rovnomenným názvom Bratislavské kostoly.

Výstava sa koná pod záštitou primátora hlavného mesta SR Bratislavy Andreja Ďurkovského pri príležitosti 5. ročníka podujatia Bratislava pre všetkých. V Pálffyho paláci je otvorená do 15. júna denne okrem pondelka od 11:00 do 18:00. Počas podujatia Bratislava pre všetkých bude cez víkend 26. a 27. apríla vstup do GMB voľný (v sobotu od 10:00 do 20:00, v nedeľu od 10:00 do 18:00).

Informovala PR manažérka GMB Zuzana Böhmerová.

(sita)

Páčil sa vám článok?