Komorné dni J. N. Hummela v Bratislave

18.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Od 27. apríla do 31. mája sa v Bratislave uskutoční tretí ročník medzinárodného hudobného festivalu Komorné dni J. N. Hummela.

Komorné dni sa pokúsia prostredníctvom hudby priblížiť odkazu hudobného skladateľa a klavírneho virtuóza, ktorý sa narodil v Bratislave. Osobnosť J. N. Hummela (1778-1837) tvorí priesečník medzi Bratislavou, Eisenstadtom a Weimarom. Bratislavu ako Hummelovo rodné mesto, Eisenstadt ako jeho pôsobisko v rokoch 1804-1811 a Weimar ako mesto, v ktorom pôsobil posledných osemnásť rokov svojho života a spolu s Goethem patril k najváženejším osobnostiam mesta.

V Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca, Mozartovej sieni Rakúskeho veľvyslanectva, ako aj v priestoroch Slovenskej filharmónie, koncertných sálach Slovenského rozhlasu a v Pálffyho paláci na Zámockej ulici odznejú počas festivalu diela J. Haydna, J. N. Hummela, E. Suchoňa, W. A. Mozarta, F. Chopina, A. Moyzesa, R. Schumanna a ďalších velikánov svetovej hudby.

Pri príležitosti 230. výročia narodenia J. N. Hummela bude súčasťou festivalu aj 1. ročník medzinárodného sympózia Po stopách J. N. Hummela.

(dš)

Páčil sa vám článok?