Mašličky na korbáči prezrádzajú, aký si šibač

24.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Šikovného šibača možno spoznať podľa počtu mašličiek na korbáči. Vo Vajnoroch, niekdajšej dedine, terajšej mestskej časti Bratislavy, sa popoludní na Veľkonočný pondelok chlapci a dievčatá zabávali pri muzike. Mládenci si priniesli korbáče a počítali, koľko majú na nich mašličiek od dievčat, ktoré šibali a oblievali vodou.

"Ktorú vyšibali, popolievali, tak tá im uviazala mašličku. Pravdaže, keď už poobede došiel na muziku, tak to sa už chválili, ktorý má najdlhší korbáč a najviac mašličiek. Jejdá, koľké on bil," povedala Alojzia Hrabáková z Vajnor, ktorú miestni poznajú ako tetu.

Na dnešnej prezentácii tradičnej "Vajnorskej šibačky" sa zišlo pár desiatok ľudí, ktorým chlapci a dievčatá predviedli ľudové zvyky. Chlapci plietli korbáče a dievčatá recitovali veľkonočné básničky, nechýbala ani ukážka šibačky

 Alojzia Hrabáková s Katarínou Rakúsovou rozprávali o dodržiavaní tradícií z čias ich mladosti. Obe prezradili, ako sa vo Vajnoroch ozdobujú vajíčka. Kedysi pred prvou svetovou vojnou používali len prírodné materiály. Vajíčka omotávali trávou, ktorú volajú "kavčí". Ženy dokonca zvykli trávu farbiť v čiernej káve. Neskôr začali používať rôzne farebné bavlny, ale obľúbené je aj tradičné maľovanie.

(sita)

Páčil sa vám článok?