Folklórna skupina predvedie vajnorskú šibačku

19.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Ukážky vajnorskej šibačky predvedie folklórna skupina Vajnorského okrášľovacieho spolku oblečená v tradičných krojoch na Veľkonočný pondelok od 15:30 h na dvore penziónu Epona na Rybničnej ulici vo Vajnoroch.

Ako informovala Anna Zemanová, podujatie organizujú najmä s cieľom uchovávať vajnorské tradície, dokumentovať ich a mediálne prezentovať. Návštevníci uvidia, ako sa pletú korbáče, zdobia veľkonočné vajíčka tradičnými technikami či šibačku. Spolok predstaví aj ukážky tancov mládencov a dievčeniec a návštevníci si môžu vypočuť rozprávanie najstaršej generácie o vajnorských veľkonočných zvykoch.

Vajnorský okrášľovací spolok sa skladá z troch generácií miestnych obyvateľov. "Členovia sa snažia vo svojom voľnom čase oživiť pôvodné ľudové zvyky. Jednou z aktivít je už od roku 2004 aj mediálna prezentácia a ukážka veľkonočnej šibačky," konštatovala Zemanová. Cieľom činnosti spolku je podľa nej uchovávanie a rozvíjanie hmotného i nehmotného kultúrneho dedičstva Vajnôr a podpora kultúrnych tradícií a zvykoslovia.

Vystúpenia členov spolku sú ukážkou autentického folklóru vrátane používaných krojov a iného oblečenia, ktoré sú originálnym dielom našich predkov, pričom mnohé z nich majú viac ako sto rokov. Spolok pravidelne účinkuje na podujatiach Kultúrneho leta v Bratislave a festivaloch v malokarpatskom regióne. Účinkoval aj na festivale v Rakúsku - vo Viedni a v Taliansku v mestečku Alviano. Folklórna skupina pracuje pod vedením Ivana Štelára.

(sita)

Páčil sa vám článok?