Arcibiskup sa chce najskôr zoznámiť s mestom

11.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

V sobotu 8. marca bol do úradu uvedený prvý bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Stalo sa tak v Dóme sv. Martina, ktorý bol povýšený na Katedrálu. Metropolitnú arcidiecézu zriadil v Bratislave pápež Benedikt XVI. a podriadil jej Trnavskú arcidiecézu a Nitriansku, Banskobystrickú a Žilinskú diecézu.

„Osvecuj, vyučuj a spravuj starostlivosť o zverený boží ľud a bez úhony chráň svätú cirkev, božiu snúbenicu, ktorú vykúpil svojou smrťou a zmŕtvychvstaní náš Pán Ježiš Kristus. Prijmi berlu, znamenie pastierskej služby a dávaj pozor na celé duchovné stádo, v ktorom ťa Duch Boží ustanovil za arcibiskupa, aby si spravoval božiu cirkev,“ týmto slovami uviedol nového arcibiskupa do úradu kardinál Jozef Tomko.

S. Zvolenský poďakoval Svätému otcovi za „vynikajúci dar novej bratislavskej arcidiecézy“. Podľa jeho slov, katolícka cirkev aj na Slovensku chce slúžiť spoločnému dobru celej spoločnosti. Každá diecéza sprítomňuje Kristovu cirkev, spoločenstvo veriacich, boží ľud, čiže pokrstených mužov, ženy, deti a dospelých, ktorých sa Boh dotkol sviatosťou krstu a urobil ich svojimi - preto sú božím ľudom. Aj cirkev bratislavskej arcidiecézy je a chce byť duchovným domovom pre každého pokrsteného katolíka, ktorý žije na jej území, uviedol vo svojom príhovore Zvolenský.

Primátor mesta Andrej Ďurkovský označil tento deň za jeden z najvýznamnejších dní histórie Bratislavy, ktorá sa stáva po prvý raz v dejinách sídlom metropolitnej cirkevnej provincie.

„Práve v Dóme sv. Martina sa odohrávali dejinné udalosti európskeho, ba svetového významu. Práve v tomto chráme bolo korunovaných 11 kráľov a 8 kráľovských manželiek. Na tomto mieste prevzali králi insígnie svojej svetskej moci z rúk najvyšších cirkevných predstaviteľov.  Preto prirodzeným vyústením týchto jedinečných historických momentov je dnešná udalosť, keď vítame na posvätnom mieste nášho cteného sídelného arcibiskupa,“ uviedol A. Ďurkovský. „Tým, že budete sídliť v našom meste, dotvárate Bratislavu aj ako duchovné centrum Slovenska,“ dodal bratislavský primátor.

Vo svojej službe sa chce prvý bratislavský arcibiskup zamerať na prípravu budúcich kňazov; nenahraditeľné miesto má podľa jeho slov rodina, veriaci laici pracujúci v rozličných funkciách politického a spoločenského života a katechéti.

„V najbližších dňoch sa budem snažiť získať dobrých spolupracovníkov a chcel by som sa čo najrýchlejšie oboznámiť s prostredím mesta, aby som mohol ľuďom lepšie rozumieť,“ prezradil po skončení slávnosti arcibiskup Zvolenský. Na záver dodal, že Bratislavská arcidiecéza je aj územím, na ktorom žijú viaceré národnosti. „Chcem sa usilovať, aby sa v náboženskej oblasti nikto pre svoju národnosť necítil znevýhodnený.“ Časť sviatočnej liturgie bola preto celebrovaná v nemčine a v maďarčine.

Na inauguračnej slávnosti sa zúčastnili aj viedenský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn a arcibiskup Ostrihomsko-budapeštianskej arcidiecézy Péter Erdő. Generálnym vikárom Bratislavskej arcidiecézy sa stal doterajší bratislavský dekan Ján Formánek. Bratislavská arcidiecéza má od soboty vlastný erb, ktorý znázorňuje svätého Martina na koni, ktorý si všimol človeka v núdzi.

Do novej Bratislavskej arcidiecézy patria dekanáty - Bratislavský, Šamorínsky, Senecký, Pezinský, Senický, Skalický a dekanát Malacky, ktoré dovedna združujú veriacich zo 122 farností.

Ku katolíckej cirkvi sa na Slovensku hlási 73 percent obyvateľov, z toho je 68,9 percenta katolíkov latinského obradu a 4,1 percenta byzantského obradu (gréckokatolíkov).

(ado)
FOTO – TASR

Páčil sa vám článok?