Jan Zrzavý v Mirbachovom paláci GMB

10.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

V Galérii mesta Bratislavy, Mirbachovom paláci na Františkánskom námestí 11 otvorili výstavu významného maliara, kresliara, ilustrátora, scénografa a grafika Jana Zrzavého (1890 – 1977).

Na reprezentatívnej výstave umelca, ktorý patrí k najvýznamnejším, legendárnym postavám českého výtvarného umenia, si môže verejnosť pozrieť viac ako sto Zrzavého plátien, akvarelov, kresieb, ale aj fotografií z jeho ateliéru a súkromia.

Prevažná časť exponátov pochádza z Národnej galérie v Prahe, zastúpené sú však aj diela z iných českých galérií a súkromných zbierok. Iniciátorom a organizátorom je zberateľ a milovník umenia Jan Kukal.

Zrzavého tvorbu by sme mohli charakterizovať ako spojenie českého secesného symbolizmu a expresionizmu, neskôr až s viditeľnými prvkami kubizmu. Silný a rozhodujúci vplyv na jeho tvorbu mali impresionisti a pražská výstava francúzskych impresionistov v roku 1907 bola pre neho podnetom na neskorší pobyt v Paríži.

Na Zrzavého vývoj vplývali aj jeho pobyty v Nemecku a v Taliansku ako aj súdobí českí výtvarníci a spisovatelia. Výstava v Mirbachovom paláci potrvá do 8. júna.

(dš)

Páčil sa vám článok?