V nedeľu uviedli do úradu bratislavského eparchu

9.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak v nedeľu uviedol do úradu prvého bratislavského gréckokatolíckeho eparchu vladyku Petra Rusnáka počas archijerejskej svätej liturgie v Kostole sv.Vincenta de Paul.

Sekretár Kongregácie pre východné cirkvi vo Vatikáne arcibiskup Antonio Maria Veglio a chargé d' affaires Svätej stolice v SR Gianfranco Gallone prečítali pápežské buly z 30. januára 2008 o zriadení Gréckokatolíckej metropolie so sídlom v Prešove, povýšení Košického apoštolského exarchátu na Košickú eparchiu ako aj o zriadení novej gréckokatolíckej eparchie so sídlom v Bratislave a vymenovaní vladyku Petra Rusnáka za prvého gréckokatolíckeho bratislavského eparchu.

Prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak vyjadril vďaku Bohu, pápežovi Benediktovi XVI. i všetkým, ktorí sa pričinili o dnešné postavenie Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku.

Vladyka Peter Rusnák sa v homílii zameral na miesto každého človeka v živote pričom zdôraznil, že pre Boha je významný každý človek. V tejto súvislosti sa kriticky vyslovil o prehnanej snahe mnohých ľudí dnešnej doby za každú cenu získať čo najlepšie miesto, postavenie, pričom často im to neprinesie šťastie. Odsúdil aj intrigy a rôzne zákulisné hry, ktoré sa vyskytujú v spoločnosti. Pripomenul veriacim, aby mali dôveru v Boha a uvedomili si svoje miesto v živote.

Na záver takmer trojhodinovej slávnosti primátor hlavného mesta Bratislavy Andrej Ďurkovský zablahoželal prvému sídelnému bratislavskému gréckokatolíckemu biskupovi Petrovi Rusnákovi a odovzdal mu historickú pečať mesta Bratislavy. Sobotňajšie uvedenie do úradu prvého bratislavského arcibiskupa Mons.Stanislava Zvolenského ako aj dnešné uvedenie prvého gréckokatolíckeho bratislavského eparchu Petra Rusnáka označil primátor za historické udalosti pre hlavné mesto. Vyjadril presvedčenie, že nové sídla Arcibiskupského úradu a Gréckokatolíckej eparchie budú obohacovať duchovný rozmer Bratislavy.

Prítomným sa prihovoril aj arcibiskup Veglio, ktorý, ako povedal, bol v prvom momente prekvapený, že dnešná sv.liturgia byzantského obradu sa konala v kostole latinského obradu. Vidí v tom však Božiu ruku. V rôznosti oboch obradov je krása a sila Katolíckej cirkvi.

Chargé d'affaires Gianfranco Gallone vyslovil radosť, že Gréckokatolícka cirkev na Slovensku napriek tomu, že bola v 50. rokoch počas komunizmu zakázaná, jej duchovní prenasledovaní a väznení, rástla a rozvíjala sa a dočkala sa po 18 rokov uznania a najnovšie i povýšenia. Počas sv.liturgie účinkovali členovia gréckokatolíckych speváckych zborov Chrysostomos a Kyrilometodeon.

Na slávnosti sa zúčastnili aj početní predstavitelia katolíckej cirkvi obidvoch obradov, medzi nimi kardinál Jozef Tomko, bratislavský arcibiskup a metropolita Mons. Stanislav Zvolenský, arcibiskup trnavský Mons.Ján Sokol, bratislavský dekan Ján Formánek a ďalší. Prítomný bol takisto vedúci Kancelárie prezidenta SR Milan Čič, veľvyslanec USA na Slovensku Vincent Obsitnik, bývalý prezident SR Michal Kováč, riaditeľ Cirkevného odboru Ministerstva kultúry SR Ján Juran, predstavitelia Bratislavy a iní hostia.

(tasr)

Páčil sa vám článok?