Bratislava má od soboty nového arcibiskupa

8.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Mons. Stanislava Zvolenského v sobotu 8. marca 2008 predpoludním uviedli do úradu arcibiskupa Bratislavskej arcidiecézy a metropolitu Slovenska počas slávnosti v Katedrále (Dóme) sv. Martina v Bratislave za účasti cirkevných hodnostárov zo Slovenska a zo zahraničia a ďalších hostí.

V úvode pontifikálnej svätej omše prečítali dekréty pápeža Benedikta XVI. zo 14. februára 2008 o zriadení novej Bratislavskej arcidiecézy a o vymenovaní Mons. Stanislava Zvolenského za bratislavského arcibiskupa - metropolitu. Na katedru biskupa Mons. Zvolenského odviedol kardinál Tomko a odovzdal mu biskupskú berlu.

"Na základe poverenia Svätou stolicou uvádzam ťa do úradu bratislavského arcibiskupa", uviedol vo svojom príhovore Zvolenskému. "Osvecuj, vyučuj a spravuj starostlivosť o zverený boží ľud a bez úhony chráň svätú cirkev, božiu snúbenicu, ktorú vykúpil svojou smrťou a zmŕtvychvstaní náš Pán Ježiš Kristus. Prijmi berlu, znamenie pastierskej služby a dávaj pozor na celé duchovné stádo, v ktorom ťa Duch Boží ustanovil za arcibiskupa, aby si spravoval božiu cirkev", dodal.

Zvolenský poďakoval Svätému otcovi za "vynikajúci dar novej bratislavskej arcidiecézy". Podľa jeho slov, katolícka cirkev aj na Slovensku chce slúžiť spoločnému dobru celej spoločnosti. Každá diecéza sprítomňuje Kristovu cirkev, spoločenstvo veriacich, boží ľud, čiže pokrstených mužov, ženy, deti a dospelých, ktorých sa Boh dotkol sviatosťou krstu a urobil ich svojimi - preto sú božím ľudom. Aj cirkev bratislavskej arcidiecézy je a chce byť duchovným domovom pre každého pokrsteného katolíka, ktorý žije na jej území, uviedol vo svojom príhovore Zvolenský.

Na liturgickej slávnosti, na ktorej sa prečítali pápežské buly o zriadení bratislavskej arcidiecézy, sa zúčastnil aj viedenský, budapeštiansky a olomoucký arcibiskup a takisto predseda Konferencie biskupov Slovenska František Tondra.

Pápež Benedikt XVI. zriadil Metropolitnú arcidiecézu v Bratislave 14. februára a zároveň vymenoval za jej arcibiskupa Stanislava Zvolenského, dovtedajšieho pomocného biskupa Bratislavsko-trnavskej diecézy. Svätý otec podriadil Bratislavskej arcidiecéze Trnavskú arcidiecézu a Nitriansku, Banskobystrickú a Žilinskú diecézu. Územie Nitrianskej, Banskobystrickej a Rožňavskej arcidiecézy sa prerozdelilo.

Zvolenský sa narodil 17. novembra 1958 v Trnave. Po vysvätení za kňaza 13. júna 1982 bol kaplánom v Galante a od roku 1985 v Hlohovci. V roku 1990 bol farárom vo Vajnoroch a študoval v Innsbrucku, o rok neskôr študoval v Ríme. Za viceoficiála cirkevného súdu v Trnave bol menovaný v roku 1998, v tom istom roku sa stal asistentom na Cyrilometodskej bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. O rok neskôr sa tu stal odborným asistentom a v roku 2001 prodekanom. V roku 2001 ho vymenovali za súdneho vikára v Trnave. Zvolenský bol 2. mája 2004 v Trnave konsekrovaný za biskupa.

Rímskokatolícka cirkev na Slovensku má dve provincie - Západnú a Východnú. Do Západnej provincie patria dve arcidiecézy - Bratislavská a Trnavská ako aj diecézy Nitra, Žilina a Banská Bystrica. Do Východnej provincie patria Košická arcidiecéza a diecézy Spiš a Rožňava.

Ku Katolíckej cirkvi sa v SR hlási 73 percent obyvateľov, z toho je 68,9 percent katolíkov latinského obradu a 4,1 percenta byzantského obradu (gréckokatolíkov).

(tasr, sita)

Páčil sa vám článok?