Kraj prijíma prihlášky na štúdium v zahraničí

7.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Žiaci stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, ktorí chcú študovať v zahraničí, môžu do 25. apríla poslať prihlášku na Úrad BSK.

Ako ďalej informovala Katarína Krapková z Kancelárie predsedu BSK, žiaci tak môžu vďaka sociálnym štipendiám od vlády študovať celý rok, pričom všetky náklady bude hradiť štát. "Cieľom poskytovania sociálnych štipendií vlády je poskytnúť príležitosť aj tým, ktorí si z rôznych dôvodov nemôžu dovoliť študovať v zahraničí," vysvetlila.

Podľa Krapkovej sa môžu na štúdium v zahraničí prihlásiť žiaci 3. ročníka strednej školy, 3. alebo 4. ročníka päťročnej bilingválnej školy, 7. ročníka osemročného gymnázia a 5. ročníka šesťročného gymnázia, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky s trvalým bydliskom na Slovensku. Študovať môžu anglický jazyk na Malte, vo Veľkej Británii alebo v Írsku, nemecký jazyk v SRN a v Rakúsku, ruštinu v Ruskej federácii, francúzsky jazyk vo Francúzsku či v Belgickom kráľovstve, španielčinu v Španielskom kráľovstve a taliančinu v Taliansku.

Do úvahy sa bude podľa Krapkovej brať priemerný prospech predchádzajúceho štúdia na strednej škole, ktorý musí byť do 2,0, a to, aby žiak ovládal vybraný cudzí jazyk na komunikatívnej úrovni. "Uprednostňovaní budú žiaci zo sociálne slabých rodín a zo sociálne znevýhodneného prostredia. Kritériá stanovilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny v spolupráci s Ministerstvom školstva SR," konštatovala Krapková.

Náklady na štúdium jedného žiaka, ktoré zahŕňajú ubytovanie, stravovanie, mestskú dopravu, vreckové, náklady na učebné pomôcky, náklady na zdravotné poistenie a cestovné náklady na cestu tam a späť, dosiahnu podľa nej približne 7 730 eur (270 550 korún).

Stredoškoláci môžu svoje prihlášky adresovať na Odbor školstva, kultúry, mládeže a športu Bratislavského samosprávneho kraja na Sabinovskej ulici v Bratislave.

(sita)

Páčil sa vám článok?