Slovenské a české exilové sklo v SNG

7.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Až do 11. mája potrvá v SNG Esterházyho paláci na Námestí Ľ. Štúra 4 výstava s príznačným názvom České a slovenské sklo v exile.

V SNG sú diela autorov pôsobiacich vo Francúzsku (Vladimír Zbyňovský, Ján Zoričák), v USA (Latchezar Boyadjiev, Vladimíra Klumparová, Michael Pavlík, Martin Rosol, Petr Sís), Nemecku (Jan Adam, Lubomír Hora, Zdeňek a Miluše Kepkovci, Pavel Molnár), vo Švédsku (Milan Vobruba, Hans Falc-Vobruba), v Česku (Václav Cigler), Chorvátsku (Jeronim Tišljar), Austrálii (Stanislav Meliš, Pavel Tomečko, Daniela Tomečková-Marthová, Zoja Trofimiuková), vo Veľkej Británii (Jaroslav Mykisa, Angela Mary Thwaites), v Belgicku (Miloslava Svodobová-Wyckmans) a na Slovensku (Zora Palová, Lukáš Mjartan, Patrik Illo, Karol Hološko).

Okrem dekoratívneho či úžitkového skla tu prezentujú objekty, plastiky alebo mozaiky v širokej škále techník spracovania skla. Výstava je zhodnotením dvojročného výskumu autorky, ktorého výsledkom je rozsiahly katalóg v anglickej a v českej jazykovej mutácii, vydaný pri príležitosti premiéry výstavy v Brne.

(dš)

Páčil sa vám článok?