O rok možno pribudne ďalšia univerzita

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Obradná sieň mestskej časti Ružinov sa presťahovala do priestorov na Mierovej len pred mesiacom, dnes už jej pôvodné sídlo na Tomášikovej 20 ničím nepripomína slávnostné priestory, zmenilo sa na stavenisko a tak to má trvať rok.

V minulom roku totiž ružinovská samospráva predala zničeú budovu, v ktorej okrem iného istý čas sídlil aj okresný úrad, spoločnosti GLOBAL plus. Tá sa hneď po uvoľnení priestorov pustila do rekonštrukcie, ktorej výsledkom by mala byť premena administratívnej budovy na sídlo súkromnej Bratislavskej vysokej školy práva. Bude mať spočiatku dve fakulty - právnickú a ekonomickú. Školský rok 2006/2007 by škola mala začať už na Tomášikovej, zatiaľ pôsobí na viacerých pracoviskách v meste.

Právnickú vysokú školu, ktorá má už za sebou prvý úspešný rok, založila nezisková organizácia Bratislavská akademická spoločnosť. Jej zakladateľmi sú okrem iných aj ruskí občania, ktorí majú desaťročné skúsenosti s vedením Inštitútu biznisu a práva v Moskve. V roku 2003 vznikla akademická spoločnosť, v júni 2004 už mala akreditáciu. V prvom roku študovalo v jej laviciach okolo 450 študentov práva, tí sú dnes už druháci a pribudlo k nim ďalších 450 kolegov - prvákov, na fakulte ekonomiky v súčasnosti študuje 160 študentov prvého ročníka.

Člen správnej rady, právnik Ján Čarnogurský starší nás informoval, že ambíciou inštitútu je splniť čo najskôr podmienky na to, aby školu zaradili medzi univerzity a v tom prípade sa aj premenuje na Bratislavskú univerzitu. Ako povedal ďalej, je to vonkajšia ambícia, vnútornou je pripraviť čo najlepších odborníkov pre svet komplikovaných právnych a ekonomických vzťahov, preto sem pozývajú prednášať pedagogické kapacity v oboch odboroch z Česka, Rakúska a Nemecka. Škola je tiež zrejme prvou inštitúciou na Slovensku, ktorá s predstihom reaguje na smernicu Európskeho spoločenstva o dvojjazyčnosti vysokoškolákov. Túto smernicu majú členské štáty únie naplniť do roku 2010. Organickou súčasťou akadémie je Jazykové centrum, ktoré vytvára predpoklady, že práve z tejto školy vzídu prví absolventi spĺňajúci túto požiadavku.

Páčil sa vám článok?