Pravoslávny kostol chátra ešte pred dokončením

25.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Prvý pokus o výstavbu pravoslávneho kostola v Bratislave akoby pomaly zlyhával. Z pôvodnej stavby na rohu Tomášikovej a Rožňavskej ulice sa postupne stáva polodokončená opustená ruina.

Pôvodný investičný zámer ruského podnikateľa na Slovensku Alexandra Belousova, ktorý do projektu investoval niekoľko miliónov korún, prekazilo jeho náhle úmrtie. Stavba pravoslávneho kostola zrazu prestala mať pána. Chátral a zastrešené múry si privlastnili bezdomovci na príležitostné ubytovanie.

Pravoslávna cirkev situáciu riešila tým, že rozostavaný kostol, pomaly sa meniaci na smetisko, dala vyčistiť od odpadkov a ohradiť mrežou. Vyzval ju k tomu aj Miestny úrad mestskej časti Ružinov, lebo stavenisko kostola sa stalo vážnym etickým a hygienickým problémom celého okolia.

Najvyšší predstaviteľ pravoslávnej cirkvi na Slovensku arcibiskup Ján uviedol, že cirkev musela urobiť opatrenia, aby stavba bratislavského pravoslávneho kostola neslúžila ako smetisko a svojvoľné útočisko pre bezdomovcov. Verí, že v tomto roku, už na jar, sa vo výstavbe bude pokračovať. Dosiaľ však hľadajú investorov, prípadne sponzorov, lebo náklady na dostavbu sa budú rádovo pohybovať v miliónoch.

Problémom môže byť aj to, že stavba kostola je už zaťažená súdnymi spormi. Hlavné mesto Bratislava, ani mestská časť Ružinov finančné prostriedky na dostavbu bratislavského pravoslávneho kostola nemajú v rozpočtoch.

(tasr)

Páčil sa vám článok?