Dielo Rudolfa Uhera v Zoya Gallery

14.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

V priestoroch Zoya Gallery, ktorá sídli v Erdődyho paláci na Ventúrskej ulici 1, otvorili koncom minulého roku výstavu Rudolfa Uhera.

Po velikánovi popartu Andym Warholovi predstavujú v galérii jedného zo zakladateľov moderného sochárskeho prejavu na Slovensku. Od jeho smrti uplynulo vlani dvadsať rokov, aj to bol jeden z dôvodov sprístupnenia jeho sôch širokej verejnosti.

Vystavené diela zastupujú všetky tvorivé obdobia Rudolfa Uhera, a tak možno povedať, že prechádzka jedenástimi výstavnými sálami je aj pokusom o návrat späť, prienikom do čias, keď umelec pracoval v blahodarných či menej prajných životných podmienkach.

V priestoroch galérie sú nainštalované plastiky zo začiatku štyridsiatych rokov až po posledné obdobie, keď po prekonaní ťažkej choroby pracoval už len za pomoci syna Michala. Monumentálnosť a sila pôsobenia Uherových sôch nesie v sebe aj po rokoch odtlačok umelcových rúk. Rúk, ktoré časom stvrdli nielen dotykom so sochárskym materiálom, ale aj silnými vnemami prírody, živelnosti a živočíšnosti žitia, či ponorením do morských hlbín, v ktorých sochár tiež nachádzal inšpiráciu.

Nie nadarmo jeho diela s názvom More, z rovnomenného cyklu, obsahujú v sebe nielen tvrdosť bronzu na dotyk, ale aj nesmierne jemné, hojdajúce pohladenie, aké dokáže priniesť len vánok v kombinácii s morským, speneným príbojom. Táto zdanlivá odlišnosť sa v Uherových sochách nádherne skĺbi do tvaru, ktorý oblažuje. Zoya Gallery vo svojich priestoroch vytvára pre umelcove dielo „pozadie“, ktoré mu umožňuje vznášať sa v priestore, i keď realita nás núti pristáť na zemi.

Súčasťou výstavy sú aj štúdie k plastikám, sochárske skice a kresby, ktoré svojím vyznením umocňujú celkový veľkolepý dojem z prezentovaných diel a sú neoddeliteľnou zložkou majstrovej prezentácie.

Ak si chcete pozrieť diela Rudolfa Uhera, ohláste sa na telefónnych číslach 0902 899 733, 0910 782 010 alebo priamej linke 209 22 816, kde si dohodnete čas návštevy galérie. Výstava potrvá do 30. marca.

Dáša Šebanová

Páčil sa vám článok?