Bábkari dostanú nové javisko aj hľadisko

10.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské bábkové divadlo by malo dostať úplne nové javisko aj hľadisko, vynovený však bude celý priestor.

Prestavba by sa mala financovať v rámci úveru Bratislavského samosprávneho kraja z Európskej investičnej banky, samospráva na tento účel vyčlenila 25 miliónov korún. Povedal to riaditeľ Bratislavského bábkového divadla (BBD) Ján Brtiš. Sídlo divadla sa neprerábalo od roku 1985, kedy však boli práce minimálne, lebo sa celá stavba mala búrať. V súčasnosti budovu vlastní Bratislavský samosprávny kraj.

Rekonštrukcia divadla bude prebiehať v dvoch fázach. Ako prvý sa bude prerábať zadný trakt, kde je aj hlavný divadelný priestor. Neskôr by mali menšie rekonštrukčné práce prebehnúť aj v prednom administratívnom trakte. Vzadu treba upraviť divadelnú sálu hlavne pre zlú viditeľnosť. Zo stupňovitého hľadiska by chceli spraviť šikminu. Treba preto zdvihnúť strechu nad sálou a s ňou aj zvukovú a svetelnú kabínu. Javisko kompletne vymenia a z priľahlých skladov a šatní vyrobia bočné javiská, aby mohli ľahšie manipulovať s veľkými kulisami. Nad terajšie šatne chcú prirobiť nadstavbu a tam vyrobiť nové šatňové priestory a sociálne zariadenia.

Všetky tieto práce pritom neobmedzia žiadnu z okolitých budov, povedal Brtiš. Bude treba vymeniť aj niektoré technológie a rozvody. V administratívnej časti budovy treba dať len nové elektrické rozvody a okná a spraviť klasické menšie rekonštrukcie, ako je napríklad vymaľovanie. V celej budove je problematická kanalizácia, ktorú treba vymeniť. Problémom je aj to, že celé divadlo je uzavretý priestor bez väčšieho vstupu, preto bude treba techniku presúvať pravdepodobne ponad domy žeriavom, tvrdí Brtiš.

Budova, ktorá patrí kraju, by sa podľa posledných informácií mohla začať rekonštruovať už cez letné prázdniny, aby bábkari využili aj čas divadelného voľna. Takto by sa mali práce dotknúť diváka čo najmenej. Riaditeľ povedal, že asi nebudú skúšať nové predstavenia a budú sa snažiť hrať staré. Pravdepodobne sa s inscenáciami presunú do kultúrnych domov, buď budú hrať pre nich, alebo si priestory prenajmú. Ako vyhlásil Brtiš, divák je najdôležitejší.

(sita)

Páčil sa vám článok?