Predstavili dokument o histórii Lurdskej jaskynky

9.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Viac ako 4200 ďakovných a prosebných tabúľ od veriacich v 12 jazykoch vrátane azbuky sa nachádza v Lurdskej jaskynke na Hlbokej ceste. Filmový dokument o jej histórii prezentovali v sobotu popoludní v Kostole sv. Cyrila a Metoda na Puškinovej ulici pri príležitosti 150. výročia zjavenia Panny Márie v Lurdoch.

Asi polhodinový dokument vytvorili v kresťanskom televíznom štúdiu Lux podľa námetu a scenára cirkevného historika Jozefa Haľka, ktorý napísal aj knihu o histórii Lurdskej jaskynky.

Kuriozitou jaskynky je, že sa v nej nachádza aj tabuľa s nápisom "Mária vždy pomáha" od sudcu Pavla Korbulyho, bývalého komunistického funkcionára, ktorý v 50. rokoch odsúdil sestru Zdenku Schelingovú a bol prísediacim na súde s biskupom Gojdičom a ďalšími. K okolnostiam jej umiestnenia v Lurdskej jaskynke sa v dnes prezentovanom dokumente vyslovil jeho syn, uviedol Jozef Haľko. Dokument vyšiel aj na DVD.

Lurdská jaskynka na Hlbokej ceste vznikla v bývalom kameňolome v roku 1892 z iniciatívy grófky Gabriely Szapáryovej, ktorá nechala postaviť aj známy Modrý kostolík v Bratislave a intenzívne sa venovala charitatívnej činnosti.

Po prezentácii dokumentu a diskusii o ňom sa uskutočnil sviečkový sprievod veriacich k Lurdskej jaskynke a modlitba, na záver bola svätá omša v Kostole Panny Márie Snežnej na bratislavskej Kalvárii.

(tasr)

Páčil sa vám článok?