Hold životu a hudbe Jaroslava Ježka

8.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Koncertný hold životu a tvorbe skladateľa Jaroslava Ježka vzdáva podujatie s názvom Jan-Matěj Rak - Ježkovy vwoči, ktoré sa uskutoční v Koncertnej sieni Klarisky vo štvrtok 14. februára o 19.00 h.

Prednedávnom oslávila česká história jubileum: jeden z géniov hudby, skladateľ Jaroslav Ježek, nezabudnuteľný člen Osvobozeného divadla, tvorca modernej českej populárnej hudby a džezu, by sa býval dožil sto rokov. Aj keď Jaroslav Ježek zomrel už vo svojich 35 rokoch a od jeho smrti ubehlo mnoho rokov, jeho hudba je stále rovnako krásna a silná ako v čase svojho vzniku.

V jedinečných gitarových úpravách Jana-Matěja Raka zaznie na koncerte virtuózny Ježkov Bugatti-step, slávne i menej známe foxtroty a blues a množstvo informácií o legendárnom skladateľovi. Gitarista Jan-Matěj Rak so strhujúcou ľahkosťou prekonáva úskalia Ježkovej hudby a necháva ju zažiariť v nových a nečakaných farbách. Jan-Matěj Rak poslucháčov hudbou a vlastným slovom vtipne a originálne prevedie životom Jaroslava Ježka, dobou Osvobozeného divadla a Masarykovej prvej republiky.

Okrem nesmrteľných melódií akými sú napríklad - Život je jen náhoda či Šaty dělaj člověka, v programe zaznejú aj menej známe melódie.

(dš)

Páčil sa vám článok?