Pravoslávni začínajú dnes sláviť Vianoce

6.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Zatiaľ čo katolíci, evanjelici a ďalšie kresťanské cirkvi dnes svätia sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov, v Pravoslávnej cirkvi na Slovensku, ktorá sa riadi juliánskym kalendárom, začínajú sláviť Vianoce.

Členovia pravoslávnej komunity v Bratislave sa dnes predpoludním zišli v Kostole sv. Mikuláša pod Bratislavským hradom na svätej liturgii a o 17.00 h sa stretnú na Veľkom povečerí.

Vianociam pravoslávnych predchádza 40-dňový pôst, ktorý sa začal 28. novembra a končí sa 7. januára. Aj dnešná slávnostná večera pozostáva podľa slov správcu pravoslávnej farnosti v Bratislave Jozefa Haverčáka výlučne z pôstnych jedál, ako sú diétna kapustnica bez klobásy a pirohy, na stole nechýba chlieb, med a cesnak.

Pravoslávne Vianoce potrvajú do 9. januára. V pondelok 7. januára sa v Kostole sv. Mikuláša uskutoční o 10.00 h svätá liturgia k sviatku Narodenia Ježiša Krista, spievajú sa vianočné piesne a koledy. Po tomto sviatku nasleduje 8. januára sviatok presvätej Bohorodičky a 9. januára si pravoslávni pripomenú sviatok prvomučeníka sv. Štefana.

Cirkevný Nový rok budú pravoslávni sláviť 14. januára a sviatok Bohozjavenia pripadá na 19. januára.

Juliánskym kalendárom sa okrem pravoslávnych v Čechách a na Slovensku riadia aj pravoslávne cirkvi v Jeruzaleme, Rusku, Poľsku, na Ukrajine, v Srbsku, Gruzínsku a iných krajinách. Podľa gregoriánskeho kalendára oslávili Vianoce 24. a 25. decembra napríklad pravoslávne cirkvi v Rumunsku, Bulharsku či Grécku.

Na Slovensku sa podľa oficiálnych štatistík k Pravoslávnej cirkvi hlási približne 50.000 veriacich, v Bratislave a okolí je asi 1500 členov tejto cirkvi.

(tasr)
Páčil sa vám článok?