Dnes sú Traja králi - sviatok Zjavenia pána

6.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Sviatok zjavenia Pána - Troch kráľov, ktorý patrí k najstarším kresťanským sviatkom, slávia dnes katolíci, evanjelici a veriaci ďalších kresťanských cirkví na Slovensku i vo svete.

Pripomínajú si deň, keď Boh svetlom hviezdy zjavil svojho syna všetkým národom a príchod Troch mudrcov z Východu do Betlehema, ktorí sa prišli pokloniť malému Ježišovi a priniesli mu dary - zlato, kadidlo a myrhu. V Katolíckej cirkvi je sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov prikázaným sviatkom.

Konajú sa slávnostné omše, počas ktorých kňazi posväcujú trojkráľovú vodu so soľou, kriedu a tymian. Vo viacerých kostoloch sú dnes aj trojkráľové koncerty alebo Betlehemské hry približujúce príbeh narodenia Ježiša.

V minulosti sa 6. januára obvykle konala aj tzv. kňazská koleda, pri ktorej kňazi obchádzali domy a požehnávali príbytky. Kropili ich svätenou vodou, okadili kadidlom a dvere označovali iniciálami mien Troch kráľov - G.M.B. (Gašpar-Melichar-Baltazár).

Na mnohých miestach, najmä na vidieku, sa táto tradícia zachovala dodnes. Kým v minulosti si veriaci 6. januára vo sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov pripomínali aj krst Ježiša v rieke Jordán, od roku 1969 sa táto udalosť slávi osobitne.

Tento rok sviatok Krstu Pána pripadá na nedeľu 13. januára. Vešperami sviatku Krstu Pána sa končí vianočné obdobie.

(tasr)

Páčil sa vám článok?