Retrospektíva fotografickej tvorby z Grazu

4.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Retrospektívu fotografickej scény z Grazu ponúkne v bratislavskom Stredoeurópskom dome fotografie od 10. januára do 10. februára výstava Kontra-Punkte.

Prehliadka je rozdelená do dvoch častí. Prvá obsahuje snímky umelcov, ktorí získali Fotografickú cenu mesta Graz (udeľuje sa od roku 1977). Zameriava sa najmä na súčasnú scénu mladých a mladších fotografov ako Carmen Brunner, Sonja Gangl, Gerhard Gross, Alexandra Hammerl, Tatiana Lecomte, Walter Seidl alebo Christine Winkler.

Druhú časť výstavy tvoria obrázky z Fotografickej zbierky mesta Graz, ktorú mesto buduje od roku 1997. Tá predstaví generáciu umelcov, vďaka ktorej sa Graz v 70. a 80. rokoch etabloval ako kreatívny fotografický biotop. Sú to napríklad Erich Kees, Elisabeth Kraus, Branko Lenart, Michael Schuster či Manfred Willmann.

Výstava poskytne návštevníkom reprezentatívny pohľad na fotografickú scénu s bohatými tradíciami. Pojem Kontra-Punkt definujú kurátori projektu Max Aufischer a Gerhard Gross ako "umenie viesť niekoľko melodicky samostatných hlasov jednej skladby a dosiahnuť ich harmonický súzvuk". Viac o projekte na: www.sedf.sk a www.kulturvermittlung.org.

(sita)

Páčil sa vám článok?