Vajnorským vinárom žehnali mladé víno

26.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na svätoštefanskom žehnaní mladého vína sa dnes stretli v Bratislave - Vajnoroch miestni vinári a vinohradníci v novej pivnici poľnohospodárskeho družstva. Táto už päťročná tradícia v predvečer sviatku sv. Jána apoštola sa viaže k legende, podľa ktorej mu naliali otrávené víno. Tým, že ho požehnal, jed mu neublížil.

Vajnorské družstvo venuje výrobe vína mimoriadnu pozornosť. Do novej technológie investovalo vyše 26 miliónov Sk. Investícia sa vypláca. Z bežných stolových odrôd vína sa Vajnory čoraz výraznejšie uplatňujú na medzinárodných súťažných výstavách.

Odrodové vína s vysokým prívlastkom sú ovenčené zlatými medailami i titulmi šampiónov a majú svoje čestné miesta či už v Národnom salóne vín v Pezinku  alebo Sieni slávy malokarpatských vín v Limbachu.

Tento rok sa vajnorskí vinári prezentujú dvoma novinkami. Prvou je barikové červené víno modrej odrody Sirah z panenskej úrody, s pozoruhodnou chuťou a typickým nádychom vône "po upotenom konskom sedle". Druhou je výroba slamového vína novou technológiou.

Ako povedal technológ Branislav Brúder, ide o spôsob bobuľového výberu dozrievaného "na slame" a pred lisovaním máčaného vo víne. Ide síce o technológiu známu z čias Márie Terézie, avšak na Slovensku dosiaľ nepoužívanú. Víno pod názvom Vajnorský samotok by malo mať jemnejšiu chuť a plnšiu vôňu.

(tasr)

Páčil sa vám článok?