Na trojhrane pribudol kamenný labyrint

22.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na trojhraničnom bode medzi Slovenskom, Maďarskom a Rakúskom v sobotu pribudol kamenný labyrint pri príležitosti vstupu Slovenska do schengenského priestoru.

"Je to malé bludisko s ostnatým drôtom a vchodmi aj východmi z troch strán, v jeho strede je symbol EÚ," uviedol autor objektu, architekt Peter Beňuška, ktorý ho realizoval s výtvarníkom Ferom Guldanom.

Trojuholníkový labyrint postavili medzi doterajšími troma dvojhraničnými kameňmi a tak zapĺňa tzv. zem nikoho. Vraj v čunovskej krčme ten bod volajú Bermudský trojuholník.

"Nový objekt symbolizuje dlhoročné blúdenie, kým sme si našli spoločnú cestu so susednými krajinami," zdôvodnil Beňuška. Labyrint je zo žuly ako symbolu Karpát aj Álp a ďalší stavebný kameň je z Dunaja, ktorý nás tiež spája.

Na popoludňajšom podujatí sa zúčastnilo asi dvesto občanov z tamojšieho trojhraničia. Slovensko zastupovali obyvatelia Petržalky, Rusoviec, Čunova, Jaroviec a nechýbal ani predseda Bratislavského samosprávneho kraja Vladimír Bajan. Maďarsko zastupovala najmä obec Rajka a Rakúsko Deutsch Jahndorf, po slovensky Nemecké Jarovce.

(tasr)

Páčil sa vám článok?