Bratislava nebude hlavným mestom kultúry 2013

16.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislava nepostúpila do ďalšieho kola súťaže o titul Európske hlavné mesto kultúry 2013. Z deviatich slovenských miest postúpili do ďalšieho kola Košice, Martin, Nitra a Prešov. Rozhodla o tom výberová komisia pod vedením predsedu Roberta Scotta.

Komisia do užšej kandidátky vyberala z deviatich nominácií. Dôvody, ktoré ju viedli k vybranej štvorke, Scott nechcel bližšie špecifikovať s tým, že komisia o svojom rozhodnutí ešte dodatočne v januári vypracuje podrobnú správu.

Zoznam miest ešte predloží na schválenie Ministerstvu kultúry SR a Európskej komisii. Konkurentmi slovenských miest v ďalšom kole budú kandidujúce francúzske mestá, ktoré v podobnom procese predložia vlastné kultúrne projekty.

Ako dodal podpredseda výberovej komisie Martin Kováč, hlavnými kritériami výberu boli projekty, ktoré najlepšie odzrkadľovali aktivity miest, regiónov a ich občanov v rozvoji kultúrneho života a ako sa toto úsilie môže pozitívne prejaviť v rámci procesu európskej integrácie.

Komisia vysoko ocenila všetkých deväť projektov, ktoré inovačne mobilizovali široký ľudský potenciál nielen na poli kultúry, ale aj celkovom rozvoji daného mesta a okolitého regiónu, dodal Kováč.

(tasr)

Páčil sa vám článok?