Socha generála Štefánika je už odliata

4.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prípravy na vybudovanie pamätníka generála Milana Rastislava Štefánika v Bratislave pokročili - jeho socha v nadživotnej veľkosti, ktorá bude jeho súčasťou, je už dokončená.

Potvrdil nám to Ján Fusek, predseda Nadácie Milana Rastislava Štefánika, ktorá je investorom tohto diela. „Socha bola odliata, ako investor sme ju prevzali 13. novembra,“ povedal nám. „Zatiaľ bola ponechaná v zlievárňach v Blansku, pretože ešte nebol ukončený proces jej patinovania. Približne v polovici januára bude prevezená do Bratislavy, nadácia hľadá vhodné miesto na jej uskladnenie. Je predpoklad, že aj tentoraz nám pritom pomôže spoločnosť Doprastav, a.s., s ktorou spolupracujeme pri príprave pamätníka.“

Nadácia Milana Rastislava Štefánika pripravuje znovupostavenie sochy generála Štefánika od roku 1993. K začatiu uskutočňovania tejto myšlienky sa pristúpilo až po nástupe Andreja Ďurkovského na post primátora Bratislavy, ktorý iniciatívu zahrnul do priorít mesta na roky 2004 - 2006. Dielo má byť dokončené k 4. máju 2009, teda k dátumu, keď si verejnosť bude pripomínať 90. výročie úmrtia generála Štefánika. Jeho socha v nadživotnej veľkosti (vysoká je 7,4 metra) by mala byť doplnená o sochu leva, ktorá stojí pred budovou Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží.

Od začiatku projektu sa predpokladalo, že toto súsošie by malo byť umiestnené pri novostavbe Slovenského národného múzea na novom centrálnom námestí, ktoré vznikne medzi novostavbou divadla a Dunajom v zóne Pribinova v rámci výstavby novej mestskej štvrte Eurovea. Ešte 4. mája 2004 bol položený na tomto mieste aj základný kameň budúceho pamätníka.

J. Fusek sa pozastavil nad nedávno medializovanými úvahami vedenia mesta, podľa ktorých by pamätník mohol stáť aj inde, napríklad na začiatku Pribinovej ulice (oproti budove ministerstva vnútra). „Existuje uznesenie mestského zastupiteľstva, ktorým schválilo miesto pre pamätník,“ pripomenul. Ako dodal, uvažované nové miesto na začiatku Pribinovej ulice je nevhodné. „Plochu pozemku, ktorú reprezentuje trojuholník medzi Dostojevského a Pribinovou ulicou, medzičasom mesto predalo firme Ballymore, ktoré tam projektuje výstavbu podzemných garáží a niekoľkopodlažnú budovu. Pamätník by stál asi štyri metre od steny budovy.“

Poukázal tiež na to, že priestor pred ministerstvom vnútra má byť centrom mestskej dopravy (spoločnosť Ballymore Properties, ktorá stavia štvrť Eurovea, tam buduje stanicu podzemnej dráhy) a nie je spracovaný projekt celej tejto lokality, pretože je viazaný na zvýšenie úrovne Starého mosta o asi dva metre.

Mesto sa naopak domnieva, že umiestnenie súsošia pred novostavbou SND treba zvážiť - podľa magistrátneho oddelenia komunikácie marketingu architekti zodpovedajúci za charakter budúceho centrálneho námestia vyjadrili názor, že by to bolo nevhodné.

Pripomeňme, že vzorom pre opätovné vytvorenie sochy generála Štefánika je dielo Bohumila Kafku, ktoré sa nachádza v Prahe na Petříne a jeho vyhotovená lukoprénová forma bola v roku 2005 prevezená do Bratislavy. V ateliéroch Katedry reštaurovania Vysokej školy výtvarného umenia v Bratislave bola vytvorená sadrová socha, vysoká 248 centimetrov. Nadácia M. R. Štefánika vypísala v auguste výberové konanie na odlievanie sochy do bronzu. Súťaž vyhrala spoločnosť DSB Euro Blansko, ktorá má s odlievaním umeleckých diel bohaté skúsenosti a práce na soche sa začali vlani v septembri.

(juh)
FOTO - ČTK

Páčil sa vám článok?