Umeleckým školám svitá na lepšie časy

29.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestské základné umelecké školy sa majú postupne od budúceho roka rekonštruovať. O plánoch mestskej samosprávy sme sa pozhovárali s mestskou poslankyňou a predsedníčkou komisie pre školstvo a vzdelávanie Vierou KYSELICOVOU (SDKÚ-DS).

- Na rekonštrukciu základných umeleckých škôl boli odsúhlasené financie v rámci realizácie vybraných investičných projektov ešte v máji. Ide o rekonštrukciu budov, ktoré potrebujú súrnu opravu. Sú to opravy striech, okien, zateplenie a podobne. Ide o zhruba 50 miliónov korún rozdelených na obdobie troch rokov.

Nie je táto suma nízka? Bude stačiť?

- Viete, len jedna škola by potrebovala na opravu možno aj sto miliónov korún. Podľa mojich neoverených informácií sa takáto suma odhaduje napríklad na rekonštrukciu ZUŠ na Panenskej ulici.

Bývalá základná škola na Lazaretskej ulici by mala vraj po rekonštrukcii prichýliť niektoré ZUŠ v Starom Meste...

- Najhoršie podmienky majú základné umelecké školy v Starom Meste. Ide o staré budovy s veľkými triedami a vysokými nákladmi na prevádzku a rekonštrukciu. Základná škola na Lazaretskej ulici, ktorá je už pod gesciou magistrátu, sa má zrekonštruovať a využívať v prospech umeleckého školstva. Zatiaľ viem, že by sa do nej mala presťahovať ZUŠ na Panenskej ulici a na Jesenského ulici. V januári by mala mať naša komisia už presnejšie informácie o sťahovaní základných umeleckých škôl na bývalú ZŠ na Lazaretskej ulici. Radi by sme pri vytváraní tejto školy poznali aj názory nielen odborníkov, ale aj učiteľov, ako by mala vyzerať, aby čo najviac vyhovovala umeleckým kritériám.

Aké ďalšie problémy majú ZUŠ okrem havarijného stavu budov?

- Zisťujeme to a začali sme ich preto obchádzať. Boli sme na Jesenského, najbližšie nás čaká ZUŠ na Panenskej ulici. Zistili sme napríklad, že mnohé školy majú zbytočne veľké triedy, ktoré by sa dali rozdeliť na menšie. Pomohlo by to deťom, ktorých záujem o štúdium v takýchto triedach je často väčší, ako je možné z kapacitných dôvodov prijať.

Zhováral sa Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?