Doktor Šuster na Malej scéne SND

16.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na 14. a 15. júna sa môžu tešiť priaznivci tvorby dramatikov zo štátov bývalej Juhoslávie. Činohra SND pripravila premiéru hry Doktor Šuster z pera Dušana Kovačeviča. Predstavenie obohatí repertoár Malej scény, začne sa o 19.00 a tento mesiac bude reprízované ešte aj 19., 20. a 30. júna.

Meno Dušana Kovačeviča nie je slovenskému divadelnému publiku neznáme - úspešne už nás boli inscenované jeho diela Zberné stredisko či Spálená večera. Základným znakom Kovačevičovho rukopisu je fakt, že sa nevyhýba najaktuálnejším témam. Hru Doktor Šuster, ktorej text pre bratislavské javiská preložil J. Jankovič a zrežíroval Pavol Haspra, by sme mohli zaradiť do žánrovej skupiny satirických komédií.

Názov inscenácie je prezývkou hlavnej postavy hry, chirurga v dôchodku Mikuláša Kosa a viaže sa na jeho spomienky na Viedeň, aj k jeho koníčku na tzv. zaslúženom odpočinku. Ako sa však postupne dozvedáme z dialógov, odpočinok „vyzerá skôr ako nezaslúžené peklo, v ktorom mafiánski čerti postupne smažia rodinu vzdelaného lekára, ktorý si ešte ctí etické hodnoty a starosvetskú morálku“.

Doktor Šuster spolu so svojou sestrou symbolizujú tradičné a do dnešného prostredia nezapadajúce kultúrne dedičstvo. Nástupu nových spoločenských tried vládne agresivita a chaos. Obom postavám tak nezostáva nič iné, len sa nevedomky brániť trápnou naivitou a senilným bláznovstvom, hoci im to v skutočnosti pomôže pramálo. Diváci však predsa len z predstavenia neodchádzajú naplnení pesimizmom - aj z najväčšieho zla totiž môže vyklíčiť túžba po pozitívnych citoch.

V hlavných úlohách tejto vtipnej a zároveň súcitnej hry o búrlivom konflikte starého a nového sa predstavia J. Slezáček, S. Valentová, G. Dzuríková v alternácii s L. Hurajovou a ďalší.

Bohuš Dúbrava
Páčil sa vám článok?